Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953 | Foto: ČNB

Nechtěná tříkoruna

V roce 1953 se tedy do oběhu dostaly nové peníze. Šlo o korunu, tříkorunu, desetikorunu, pětadvacetikorunu, padesátikorunu a dál. V našich podmínkách neměla ale tříkoruna a dvacetipětikoruna tradici, na rozdíl od Sovětského svazu, takže to způsobovalo problémy - při vracení, protože se to špatně počítalo. Dřív byly do pětikoruny dvě dvoukoruny a koruna, pak najednou tříkoruna a dvě jednokoruny. Obyvatelstvo na ně nebylo zvyklé, takže byly tyto peníze nepopulární.

Státní banka se jich chtěla zbavit, ale povedlo se to až na začátku 70. let. Tříkoruna byla nahrazena zase dvoukorunou, a to údajně kvůli výstavbě metra, kde se mělo za jízdné platit dvoukorunou. Pětadvacetikorunu nahradila dvacka. 

 

Právě se děje

Další zprávy