Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953 | Foto: ČNB

Proč vlastně reforma

Už od počátku 50. let se objevovaly stopy krize komunistického systému, především v ekonomické oblasti. Jak píše Milan Bárta v dokumentu na webu Ústavu pro studium totalitních režimů, odčerpávalo budování armády a s tím související preference těžkého průmyslu značné množství průmyslové kapacity, surovin a školených pracovníků, kteří pak chyběli v zemědělství, navíc rozvráceném násilnou kolektivizací. Další ovšem chyběli také ve službách i ve státní správě. Bylo tak potřeba snížit kupní sílu obyvatelstva.

Peněžní reforma změnila hospodářství podle sovětského vzoru. Připravovala se už od roku 1952 za Klementa Gottwalda a šlo o velmi přísně utajovanou akci. 

Byla provedena 1. června 1953. Ještě krátce předtím ale prezident republiky Antonín Zápotocký ujišťoval obyvatelstvo, že československá měna je pevná a neotřesitelná. 

 

Právě se děje

Další zprávy