Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953 | Foto: ČNB

Vyloučeni z měnového fondu

Součástí reformy bylo také stanovení nového zlatého obsahu koruny, který ji výrazně nadhodnocoval. Jenže odtrženost kurzu koruny od její reálné hodnoty ani nevadila. Šlo jen o jakýsi koeficient pro vzájemný přepočet korun a cizích měn, vzhledem ke státnímu devizovému monopolu neovlivňoval nabídku a poptávku.

Horší bylo, že o přípravě peněžní reformy nevěděl Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Československo tak porušilo jednu ze základních povinností člena těchto institucí. Proto bylo koncem roku 1954 vyzváno, aby tyto instituce, po devíti letech členství, opustilo. Fakticky se sice jednalo o vyloučení, oficiálně byl ale tento krok interpretován jako dobrovolné vystoupení.

 

Právě se děje

Další zprávy