Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953
Státovky a bankovky vydané při peněžní reformě v roce 1953 | Foto: ČNB

Bankovky nevalné kvality

I vysocí představitelé ministerstva financí a Státní banky československé si byli vědomi nižší ideové, výtvarné a technické úrovně platidel dodaných ze Sovětského svazu. A tak se záhy objevil požadavek na jejich úpravu. 

Kvůli nebezpečí padělání se nejprve uvažovalo o zlepšení ochranných prvků prostřednictvím dodatečného využití měditisku, v roce 1955 však převážil názor na vydání nových bankovek.

"Některé bankovky se připravovaly dlouho, protože trvaly dlouho soutěže, které vyhlašovala různá ministerstva. Když se podíváme například na padesátikorunu, tak v roce 1953 se vypsala soutěž, v té zvítězil Cyril Bouda, a ten svůj návrh upravoval a upravoval, až se v roce 1959 se rozhodlo, že se realizovat nebude a byla vypsána nová soutěž. V tomto případě se nová bankovka vydala až v roce 1964," říká Jakub Kunert. 

 

Právě se děje

Další zprávy