Peníze pod stromeček se dají darovat elegantně. Jak vybrat dárek, co potěší i vydělá

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
20. 12. 2021 6:09
Dluhopisy, kryptoměny, drahé kovy či losy. Na Vánoce se dá překvapit i finančním dárkem, který přitom nemusí být jen v "nudné" formě bankovek. Elegantní investice se může při troše štěstí i zajímavě zhodnotit. Podívejte se na naše tipy na zajímavé investiční dárky.
Foto: MF ČR

Dluhopisy

Do čtvrtka 23. prosince je možné pořídit výhodný proti-inflační Dluhopis Republiky, který podle řady odborníků dokáže dobře ochránit peníze před stále rostoucí inflací.

  • Lidé, kteří si tento dluhopis před rokem pořídili, se letos dočkali úrokové sazby zhruba 6,3 procenta. Jeho výnos je totiž stanoven podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,5 procenta ročně.

"Úrok na proti-inflačních Dluhopisech Republiky se bude v příštím roce pohybovat nejspíše kolem pěti procent. Podle aktuální prognózy České národní banky bude průměrná inflace ve třetím čtvrtletí příštího roku dosahovat úrovně takřka pěti procent, ve čtvrtém čtvrtletí pak klesne ke čtyřem procentům," říká hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda. 

Zájemci si mohou dluhopis pořídit ve vybraných pobočkách České spořitelny a Československé obchodní banky a také prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu.

Pokud ho chcete darovat jako dárek, je nutné navštívit pobočku některé z těchto dvou bank a vyplnit tam Žádost o provedení darování, ke které se váže jeden dárkový certifikát. Za každou podanou žádost zaplatí dárce 250 korun. Vzhledem k blížícímu se termínu konce upisovacího období je dobré přijít na pobočku banky s tím, koho chcete obdarovat. Vyřízení je rychlejší a jednodušší. 

 

Právě se děje

Další zprávy