Peníze pod stromeček se dají darovat elegantně. Jak vybrat dárek, co potěší i vydělá

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
20. 12. 2021 6:09
Dluhopisy, kryptoměny, drahé kovy či losy. Na Vánoce se dá překvapit i finančním dárkem, který přitom nemusí být jen v "nudné" formě bankovek. Elegantní investice se může při troše štěstí i zajímavě zhodnotit. Podívejte se na naše tipy na zajímavé investiční dárky.
Typická investiční známka - Inverted (obrácená) Jenny, 1918, USA, cena až 1 mil. USD
Typická investiční známka - Inverted (obrácená) Jenny, 1918, USA, cena až 1 mil. USD | Foto: Archiv Davida Kopřivy

Známky

Známky patří k alternativním investicím podobně jako mince, výtvarné umění nebo třeba automobiloví veteráni. Jejich zhodnocení se za posledních deset let počítá v desítkách i stovkách procent a zájem o ně roste. Jako dárek mohou potěšit.

Jaké koupit, radí David Kopřiva, zakládající člen Prestige Philately Club Prague. "Investiční jistotou jsou například první edice známek. Jejich razítkované verze jsou výrazně levnější než čisté známky a jejich investiční hodnota stále roste. Například Penny Black, první známka světa, se razítkovaná prodává za ceny mezi sedmi až desíti tisíci korunami podle kvality. Přitom její čistá obdoba bez razítka se dnes prodává za ceny okolo 200 tisíc korun. Ještě před dvěma lety to bylo jen za 100 tisíc," říká Kopřiva.

Tento obrovský nárůst hodnoty je podle něj způsoben vysokým zájmem sběratelů a také prvoinvestorů, kteří hledají ve známkách "bezpečný přístav". "První známky světa představují pomalý a trvalý růst hodnoty. Investoři tímto dárkem rozhodně neudělají chybu," dodává odborník. 

Známky je ideální kupovat na aukcích, kde je malé riziko, že koupíte padělek. Pár dní před Vánoci je možné nakoupit v on-line aukčních domech, případně ve filatelistických obchodech. Jen pro radost, bez očekávání zhodnocení, je možné koupit za pár korun známky na České poště.

 

Právě se děje

Další zprávy