Peníze pod stromeček se dají darovat elegantně. Jak vybrat dárek, co potěší i vydělá

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
20. 12. 2021 6:09
Dluhopisy, kryptoměny, drahé kovy či losy. Na Vánoce se dá překvapit i finančním dárkem, který přitom nemusí být jen v "nudné" formě bankovek. Elegantní investice se může při troše štěstí i zajímavě zhodnotit. Podívejte se na naše tipy na zajímavé investiční dárky.
Zlatá cihla, ilustrační foto
Zlatá cihla, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Mince a zlato

Zlaté a stříbrné mince a slitky jsou dárkem, který ani po letech neztratí svou hodnotu. Je možné nakoupit u prověřených obchodníků nebo dokonce i v Au-tomatu zlaté slitky od váhy jednoho gramu po jeden kilogram. U zlatých mincí se začíná jednou desetinou trojské unce, což odpovídá 3,1 gramu čistého zlata. 

Za gram zlata dnes zaplatíte zhruba 1800 korun, ale čím větší slitek si vyberete, tím cena na gram bude výhodnější a může dosáhnout ceny 1300 až 1400 korun.

"U stříbrných investičních slitků a mincí je to podobné. Vzhledem k tomu, že stříbro je prozatím výrazně levnější než zlato, můžete si koupit jednu trojskou unci (31,1 gramů) stříbra od 750 korun," říká Jan Jelínek, expert na numismatiku z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Mezi nejznámější a celosvětově nejvíce uznávané investiční mince patří podle něj mince od kanadské mincovny, takzvaný javorový list, dále mince ražené v Rakousku s motivem vídeňské filharmonie, americký orel, čínská panda, australský klokan, případně hodně oblíbené mince z australské mincovny s motivem Lunární série. Ze slitků jsou nejznámější firmy Argor-Heraeus, Heraeus, Valcambi, PAMP, Britská Royal Mint, PERT Mint.

"Mezi vhodné dárky, po kterých se vyplatí sáhnout, patří například mince České národní banky, případně prvorepublikové svatováclavské dukáty, které mají při obdarovávání již téměř stoletou tradici," radí Jelínek. 

Zájem o zlaté i stříbrné mince podle něj v této době výrazně roste i u širší veřejnosti. "Jde o investici, kde máte jistotu, že uložené prostředky budou dobře uchovány a zhodnoceny, navzdory rostoucí inflaci," říká Jelínek.

Uvádí příklad: Letos vydala Česká národní banka několik pamětních mincí z drahého kovu, a to mimořádnou ražbu s nominální hodnotou 10 tisíc korun k výročí zavraždění kněžny Ludmily, její emisní cena byla okolo 45 tisíc korun a již dnes se na sekundárním trhu prodává přes 60 tisíc.

Další a poslední vydaná mince byla vysokohmotnostní stříbrná mince o váze jednoho kilogramu k výročí založení Prahy. "Tato mince byla k dostání pro toho, kdo si ji objednal, za cenu 35 tisíc korun a několik týdnů po uvedení na trh se běžně prodává za 55 tisíc. A takových mincí s podobným zhodnocením bylo za poslední roky několik," dodává Jelínek.

 

Právě se děje

Další zprávy