Peníze pod stromeček se dají darovat elegantně. Jak vybrat dárek, co potěší i vydělá

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
20. 12. 2021 6:09
Dluhopisy, kryptoměny, drahé kovy či losy. Na Vánoce se dá překvapit i finančním dárkem, který přitom nemusí být jen v "nudné" formě bankovek. Elegantní investice se může při troše štěstí i zajímavě zhodnotit. Podívejte se na naše tipy na zajímavé investiční dárky.
Dílo Everydays – The First 5000 Days od umělce Beepla.
Dílo Everydays – The First 5000 Days od umělce Beepla. | Foto: Christie's

Kryptoměny a NFT

Kryptoměny jsou stále oblíbenější zvláště u mladé generace investorů. Jenom za první tři letošní čtvrtletí jich Češi nakoupili v hodnotě převyšující čtyři miliardy korun. Jsou sice hodně riskantní, jejich cena se rychle mění, nicméně když to dobře dopadne, mají mimořádné výnosy. 

Nejznámější kryptoměna - bitcoin - dosáhla v páru proti americkému dolaru za letošní rok i přes strmé vzestupy a pády zhodnocení přes 100 procent. Darování kryptoměn začalo být podle analytika z portálu Trhy.cz Martina Kysely populární už v roce 2017, kdy bitcoin poprvé překonal magickou hranici deseti tisíc dolarů. "Od té doby se kryptoměny jako vánoční či narozeninový dar staly běžnou součástí našich životů," doplňuje Kysela. 

Z technického hlediska nejde o nic složitého. "Stačí obdarovanému buď vygenerovat vlastní kryptoměnovou peněženku, nebo, ještě lépe, věnovat některou z hardwarových peněženek, které samy o sobě působí jako zajímavý dar. Na danou peněženku pak běžným převodem z kryptoměnové burzy či směnárny pošleme odpovídající množství příslušné kryptoměny. To samozřejmě vyžaduje elementární znalost práce s kryptoměnovou burzou či směnárnou, ale s tím dnes bez větších problémů pomůže řada návodů na internetu," radí Kysela. 

A jakou kryptoměnu koupit, když je jich na trhu v současnosti více než patnácti tisíc? "Doporučil bych se držet osvědčených zástupců tohoto sektoru. Věnujete-li kousek bitcoinu, rozhodně tím nic nezkazíte. Není třeba věnovat celý bitcoin, ale klidně jen nepatrný zlomek odpovídající částce, za kterou chcete nakoupit," dodává Kysela. 

Samostatnou kapitolu tvoří sektor NFT neboli nepřenositelné tokeny zvané "nifties", o kterých se mluví stále více.

Kupující určitého díla získá certifikát o vlastnictví, který chrání hodnotu investice. A ačkoliv je na internetu možné stáhnout kopii takového souboru, majitel je díky zápisu v blockchainu (decentralizované databázi) nezpochybnitelný. NFT lze vytvořit nejen z obrázků, ale i z videí, hudby, počítačových her nebo sběratelských předmětů.  

Podle odborníků je těžké odhadnout, zda ho čeká zářivá budoucnost, nebo ne, trh s tokeny projde řadou zkoušek.

 "Rozhodně je ale rostoucí popularita NFT také pozitivní zprávou, která bude i nadále podporovat růst kryptoměn," doplňuje Kysela.

 

Právě se děje

Další zprávy