Ani kolaps letecké dopravy neotřásl premianty žebříčku aerolinií. Obstály i ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 9. 1. 2021 21:00
Pokračující pandemie letecké dopravě nepřeje ani v novém roce. Pokud se lidé i přesto rozhodnou vyrazit na cestu, australský server Airlineratings.com má jasno v tom, služeb jakých aerolinií by měli využít. Portál každoročně sestavuje seznam nejbezpečnějších aerolinií světa, pro letošek je vítězem, stejně jako loni a předloni, australská společnost Qantas. Druhé místo patří Qatar Airways.
Letadlo aerolinií Qantas na letišti v australském Sydney
Letadlo aerolinií Qantas na letišti v australském Sydney | Foto: Reuters

1. Qantas

První místo patří aeroliniím Qantas, které si první příčku držely v letech 2014 až 2017 a poté i loni a předloni. Jen v roce 2018 portál nedokázal určit jasného vítěze, a tak se tyto aerolinky musely podělit o vítězství s dalšími devatenácti konkurenty.

Tentokrát si australské aerolinky zajistily výhru mimo jiné tím, že pilotům, kteří byli v důsledku koronavirové pandemie postaveni mimo službu, plánují poskytnout rekvalifikační kurzy. Společnost loni v březnu musela kvůli koronaviru asi na dva měsíce zrušit veškeré mezistátní lety a 60 procent domácích letů. Téměř všechny mezinárodní trasy by ráda obnovila od tohoto července.

Společnost se základnou na předměstí Sydney, která v listopadu oslavila sto let od svého vzniku, je považována nejen za nejbezpečnějšího, ale také nejzkušenějšího leteckého přepravce. Za dobu své existence si nepřipsala jediné fatální zřícení velkého letadla, menší nehody se jí ale nevyhnuly.

Žebříček nejbezpečnějších aerolinií pro rok 2021

1. Qantas
2. Qatar Airways
3. Air New Zealand
4. Singapore Airlines
5. Emirates
6. EVA Air
7. Etihad Airways
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. British Airways
11. Virgin Australia / Virgin Atlantic
12. Hawaiian Airlines
13. Southwest Airlines
14. Delta Air Lines
15. American Airlines
16. Scandinavian Airlines (SAS)
17. Finnair
18. Lufthansa
19. KLM
20. United Airlines

 

Právě se děje

Další zprávy