Aby nezemřeli, uchýlili se ke kanibalismu. Zázrak v Andách přežilo jen 16 trosečníků

Adéla Očenášková Dan Poláček ČTK Adéla Očenášková, Dan Poláček, ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2024 14:09
Skupina uruguayských ragbistů letěla v říjnu 1972 z Montevidea na zápas do Chile, jejich letadlo ale havarovalo v Andách. Ze 45 lidí přežilo jen 27 pasažérů. Po více než dvou měsících v extrémních podmínkách velehor se těsně před Vánocemi dočkalo záchrany jen 16 trosečníků. Přežili i díky kanibalismu. Na streamovací platformě Netflix je nyní k vidění film Sněžné bratrstvo, který příběh mapuje.

Po záchraně dvojice mužů bylo na čase vydat se do hor pro zbytek skupiny. Parrado a Canessa se policistům snažili podat informace o tom, kde asi zhruba leží havarované letadlo a zbylá skupina posádky.

"Za okamžik už jsme kroužili vysoko nad místem havárie a mně se rozbušilo srdce, zatímco Garcia (pilot jednoho ze vrtulníků, které letěly na pomoc - pozn. red.) bojoval se silnou turbulencí nad ledovcem, ale strach ze mě spadl, jakmile jsem spatřil řadu malých figurek vybíhajících z trupu," vzpomínal Parrado v knize, jak probíhala záchranná akce.

Ostatní přeživší byli z ledového pekla zachráněni 23. prosince 1972, jejich návrat do civilizace se stal senzací. Fotografie zachycuje mávání přeživších na leteckou pomoc, která se k ním blížila. Dojemnou scénu vyfotil Ramon Canales, jeden z kopilotů vrtulníků. Snímek oběhl celý svět.

 

Právě se děje

Další zprávy