Zpráva pro řidiče: Auto s poruchou koupit nemusíte

Tomáš Fránek
12. 4. 2011 21:15
Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch muže, který si koupil auto s vážnou vadou
Foto: CCS

Brno - Lidé, kteří koupí auto s vážnou poruchou, mají právo odstoupit od smlouvy a auto vrátit původnímu majiteli.

A to i v případě, že jde o poruchu, jejíž oprava je výrazně levnější, než je cena vozu. Nejvyšší soud se tak zastal muže, který se už tři roky soudí o nákup Opelu Omega za 167 tisíc korun, u kterého se po koupi vozu projevila vážná porucha motoru.

Muž auto z dovozu koupil od soukromého vlastníka, který ho ujistil, že je v bezvadném stavu. Po koupi vozu ale nový majitel zjistil, že vůz má poškozenou (prasklou) hlavu válců motoru a vadné turbodmychadlo. A chtěl proto po pěti měsících od koupě auta odstoupit od smlouvy.

Nechci slevu, auto vracím

Ze zákona přitom vyplývá, že pokud jde koupená věc opravit a dál používat, může kupující dostat slevu odpovídající ceně opravy.

U Okresního soudu v Kolíně ale muž, který poškozené auto koupil, neuspěl vůbec. Soudci totiž rozhodli, že odstoupit od smlouvy nejde. Vady jdou podle soudců opravit za asi 30 tisíc korun a auto tak není pro nového majitele ze zákona neupotřebitelné - nevyužitelné.

Navíc ujištění prodávající, že auto nemá žádné vady, bylo podle soudců natolik obecné, že nejde zpochybnit.

Krajský soud v Praze ale rozhodl, že náklady na opravu, které se podle některých znaleckých posudků mohly vyšplhat až na šedesát tisíc korun, jsou natolik vysoké, že auto vrátit jde. "Vady je možné kvalifikovat jako neodstranitelné," uvedli soudci s tím, že údaje o stavu vozidla při prodeji se ukázaly jako nepravdivé.

Prodejce vozu se ale ještě obrátil na Nejvyšší soud. Podle něj nejde rozhodně o neodstranitelné vady auta, poruchy lze odstranit například výměnou motoru za 30 tisíc korun. Auto jde podle prodejce využívat a od smlouvy tak kupující neměl právo odstoupit.

Podezřelé okolnosti

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Pavlem Krbkem: prodávající musí kupujícího upozornit na vady věci, kterou prodává. Podle soudců závady na autě existovaly už v době prodeje auta, ale při zkušebních jízdách se nemusely projevit.

A jde o poruchy, které jsou technicky odstranitelné - buď výměnou celého motoru (30 tisíc), nebo opravou válců a turbodmychadla (60 tisíc korun).

Soudci ale rozhodli, že odstoupit od smlouvy jde ve chvíli, kdy jsou vady neodstranitelné nebo náklady na opravu jsou příliš vysoké.

A to se stalo i v tomto případu.

Když se k vysoké ceně opravy podle soudců přidají i další okolnosti (existence pouhého duplikátu technického průkazu, nevěrohodnost stavu počítadla ujetých kilometrů a prodej vozidla v neautorizovaném bazaru), má kupující právo od smlouvy odstoupit.


 

Právě se děje

Další zprávy