Továrna Hyundai? Ano, ale něco za něco

Tomáš Fránek, Martina Macková
27. 3. 2006 19:23
Praha - Korejská Hyundai definitivně potvrdila, že postaví továrnu v Nošovicích na severu Moravy. Miliardy ale nebudou "zadarmo". Uvnitř: PRO a PROTI.

"Na stavbu automobilky půjde v přepočtu 29 milliard korun," potvrdil dnes viceprezident Hyundai Motor Company Kim In-so.

Tvrdá hra o silnici do Žiliny

Společnost ovšem do poslední chvíle tvrdě vyjednávávala o podmínkách kontraktu. Jeho podmínky ještě stále nejsou detailně doladěny - podpis smlouvy lze očekávat až v půli května.

Firmě jde podle zjištění deníku Aktuálně.cz nyní zejména o kvalitní silnici na Slovensko. Asi šedesát pět procent dílů pro výrobu automobilů Hyundai se má totiž do Nošovic vozit z 80 kilometrů vzdálené slovenské Žiliny.

Tam svoji továrnu dokončuje dceřiná společnosti firmy Hyundai, Kia. Vidina lukrativních dodávek českých výrobců tak mizí - tuzemští dodavatelé naopak budou v menšině.

A právě proto se nyní stále vedou dohady mezi korejskými a českými vyjednávači: Otázka zní, kdy a jak se rozšíří silnice vedoucí od Nošovic přes Mosty u Jablůnkova na Slovensko k Žilině.

Jasněji by o investici korejské společnosti mělo být do poloviny května, kdy by měly být podepsány smlouvy a zveřejněny podrobnosti.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes vydal o investici pouze společné prohlášení s viceprezidentem společnosti Hyundai  Kim In-soanem.

Stovky kamionů

U Žiliny chce už letos v květnu zahájit zkušební provoz korejská automobilka Kia a svoji továrnu tam staví také Hyundai Mobis, který pro korejská auta vyrábí díly.

Rozklikněte grafiku pro více informací.
Rozklikněte grafiku pro více informací. | Foto: Martina Běhounková

Podle podkladů, připravených pro posouzení vlivu na životní prostředí, budou kamiony ze Žiliny do Nošovic dovážet asi šedesát pět procent dílů. Denně se při dovozu dílů do továrny počítá s jízdou až tří set kamionů. A z Nošovic na Slovensko se zase mají vozit převodovky.

"Zbývajících třicet pět procent bude - v době zahájení výroby - dováženo do závodu železniční dopravou z výrobních závodů v Jižní Koreji," stojí v posudku.

Teprve po náběhu výroby se počítá s tím, že 35procentní podíl získají tuzemští dodavatelé. Při denní výrobě dvanácti set aut by se tak do Nošovic mělo kamiony přivážet na tisíc sto tun dílů, do automobilky by měly navíc denně přijíždět dva vlaky se čtyřmi stovkami tun dílů.

Kolik pracovních míst?

České úřady už několikrát oznámily, že kromě asi tří tisíc pracovních míst by příchod automobilky Hyundai měl vést k vytvoření asi dalších deseti tisíc míst v dodavatelských firmách a ve službách. Dnes ministr Urban dokonce mluvil o patnácti tisících pracovních místech celkem.

Pokud se však naplní plán dovážet díly ze Slovenska, nebude podíl českých dodavatelů tak vysoký. A vznikne i méně pracovních míst. Mnisterstvo si ale stojí za oficiálně prezentovanými čísly.

"Na posouzení investice Hyundai v Česku byly zadány ministerstvem dvě studie. Výsledná data se víceméně shodovala, v tomto ohledu zcela jistě," řekl dnes deníku Aktuálně.cz  mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Agentura CzechInvest uvedla, že v průběhu jednání došlo k určitým posunům. "Není pravda, že všechny komponenty budou ze zahraniční," řekl Aktuálně.cz Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest.

Uvádí příklad korejské firmy Sung-woo, která právě staví na Ostravsku závod a bude dodávat karoserie do Žiliny. Stejně tak může dodávat do Nošovic. "Podíl českých dodavatelů, by měl být přibližně 35  - 50 procent.  Už v tuto chvíli jsou před těsným rozhodnutím čtyři velcí primárních dodavatelé automobilky, kteří by měli postavit závody přímo na nošovické zóně," řekl Aktuálně.cz Hruda. Deset tisíc nepřímých pracovních míst, které vláda slibuje, se podle něj nevztahuje jen na samotné subdodavatele, ale na celý sektor návazných služeb.

Silnice nebude stačit

Dosavadní silnice z Nošovic do Žiliny navíc zvýšenému provozu stovek kamionů stačit nebude. Korejská strana proto Česko tlačí k tomu, aby se urychlilo práce na rozšíření této silnice. Ministr Urban dnes potvrdil, že za tři miliardy korun stát postaví do poloviny roku 2008 obchvat Jablunkova, ten by podle Urbana vznikl i bez příchodu korejské společnosti.

Zatím se ale nezačalo ani s výkupem pozemků u této silnice, která vede v blízkosti Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Silnice navíc vede koridorem, kudy migrují šelmy (vlk obecný, medvěd hnědý, rys ostrovid). Proto se při úpravách této komunikace musí počítat s budováním bezpečných průchodů pro zvířata.

Podle Hospodářských novin chtěli Korejci do dohody prosadit sankce, které by stát přinutily silnici dostavět a opravit včas. A to pod hrozbou náhrady ve výši třetiny investice, tedy asi deseti miliard korun. Urban ale uvedl, že ve smlouvě žádné sankce nebudou.

Podle agentury CzechInvest studie EIA posuzuje dopad na životní prostředí a má vyhledat největší rizika při potenciálním působení továrny v regionu. Deklarované dovozy počítají s nejintenzivnější možnou variantou dopravy, aby byla vytipována všechna rizika.

Společný postup i v USA

Korejské investory navíc varuje právě příklad ze Slovenska.

Tam měla být podle původních slibů letos dokončena dálnice mezi Bratislavou a Žilinou. Nestalo se, a tak hrozí zpožďování dodávek. Automobilka Kia proto jedná se slovenskými ministry, jak celou situaci vyřešit.

Hyundai má v Česku získat více jak pět a půl miliardy korun na daňových úlevách a dotacích na pozemky a na zvýšení zaměstnanosti, dalších pět až šest miliard pak mají stát rekonstrukce a opravy silnic.

Společné využití dodavatelů pro obě automobilky Hyundai i Kia  v Česku a na Slovensku není jediným takový projektem korejských firem. Podobně postupují i ve Spojených státech. Tam už v minulém roce zahájila výrobu společnost Hyundai, letos se k ním přidala také Kia. Obě firmy budou ve Spojených státech využívat společné dodavatelské firmy.

Rozklikněte grafiku pro více informací.
Rozklikněte grafiku pro více informací. | Foto: Martina Běhounková

 

Právě se děje

Další zprávy