Právníci a Hyundai: stát porušuje zákon

Martina Macková
20. 2. 2006 18:20
Ostrava/Brno - Sotva stát ujednal, že Hyundai bude stavět v Nošovicích, hrozí mu žaloba. Tu chtějí podat ekologičtí právníci, kterým se nelíbí rozhodování o investici.

Už první řízení, které je pro stavbu potřeba, má vady. Tvrdí Ekologický právní servis (EPS). Nestátní organizace podá žalobu ve chvíli, kdy jihokorejská společnost získá povolení od ministerstva životního prostředí pro stavbu své továrny právě v Nošovicích.

Musí být varianty

Podle právníků stát porušuje hned dvě evropské směrnice, když chce stavět továrnu v Nošovicích a nezvažuje jiné varianty. Takové porušení může znamenat pro Česko i sankce Evropské komise.

"Ministerstvo životního prostředí by podle evropských směrnic mělo říct, které místo je pro továrnu z ekologického hlediska nejvhodnější. Namísto toho ale úředníci splní politické zadání, a to je do očí bijící, " řekl Aktuálně.cz Pavel Franc z EPS.

Infobox

CO STÁT PODLE PRÁVNÍKŮ PORUŠUJE:

  • a) Směrnice Rady 85/337/ES o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí,ve znění směrnic 97/11/ES a 2003/35/ES /dále jen "Směrnice)
  • b) Směrnice Rady 92/43/ES o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin
  • c) oznámení neobsahuje dostatečné podklady pro rozhodnutí, jak předpokládá směrnice, ale i zákon, který ji aproximoval do českého právního řádu.

Přitom se v současnosti posuzují z hlediska vlivů na životní prostředí hned tři místa - Nošovice, Mošnov a Holešov. "Nestojí však proti sobě, aby bylo možné vybrat. Ministerstvo by mělo nezávisle posuzovat, a ne podléhat politickým rozhodnutím. Dělají něco jiného, než říká zákon a Hyundai není první případ," řekl Aktuálně.cz Franc.

Podle EPS se stát takto chová u všech velkých investic, variantní řešení se posuzují pouze v případě staveb komunikací. "Jde o propojování politické elity se zájmy korporací. To není veřejný zájem," míní Franc.

Úředníci: vše je v pořádku

Podle krajských úředníků je vliv stavby automobilky na životní prostředí posuzován podle zákonů, politické tlaky a zadání nepřipouštějí.

"Oznámení nyní visí na úředních deskách kraje a všech dotčených organizací a obcí. Zprávu zkoumá nezávislý znalec, jednotlivé organizace včetně ekologů se k němu mohou vyjádřit a přibližně za dva měsíce bude následovat veřejné projednávání, zřejmě přímo v Nošovicích," řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

Foto: ČT24

Teprve poté může vydat ministerstvo závazné stanovisko s podmínkami stavby, kterým se budou muset řídit všechny správní orgány. Ministerstvo životního prostředí zastává názor, že předložené materiály jsou v pořádku a nevyžadují zásadnějšího doplnění. Na upozornění právníků nereflektovalo.

Právo se porušuje i jinde

Že se ale bude Hyundai stavět právě v Nošovicích a nikde jinde, je více než jasné. Kraj už plánuje, že zanedlouho odveze z průmyslové zóny ornici a zahájí práce na budování elektrických, vodovodních, plynových i dalších přípojek. Také lidé, kteří bydlí v místě, kde má továrna stát, se musí během příštího měsíce odstěhovat.

Ekologové z EPS Brno už dříve upozornili na nezákonnosti u druhé největší investice LG.Philips Display v Hranicích na Přerovsku. Kauzu stále šetří policie, doposud byli obviněni v souvislosti s protizákonným vydáním povolení pro výrobu čtyři úředníci. Ti museli skončit na svých postech.

"I v případě zahraniční investice společnosti Nemak u Mostu státní orgány postupují dodnes nezákonně, přestože soudy již potvrdily protiprávnost povolovacích řízení," dodal Franc.

Ekologové ale na základě dřívějších zkušeností nevěří, že by výrok soudu mohl stavbu továrny Hyundai zastavit. Automobilka s kapacitou kolem 300 tisíc vozů ročně přímo zaměstná tři tisíce lidí. Stavět se má začít ještě letos. Hyundai má v Nošovicích investovat 800 milionů eur (přibližně 23 miliard korun).#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy