Hyundai: Když do ČR, tak do Nošovic

čtk, eko
12. 1. 2006 9:17
Ostrava/Soul - Pokud bude Hyundai Motor Company investovat v České republice, postaví hlavní závod v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

PŘEČTĚTE SI: Kraj chystá pro Hyundai tučné věno

ČTK to dnes řekla mluvčí Moravskoslezského kraje s odvoláním na prohlášení náměstka hejtmana Pavla Drobila, jenž se v jihokorejském Soulu účastnil vyjednávání podmínek investice. Češi Korejcům nabízeli i zóny v Mošnově na Novojičínsku a Holešově na Kroměřížsku. V jedné z nich, nebo v obou by podle Drobila mohly vzniknout subdodavatelské závody.

Drobil z Koreje vzkázal, že se o investici stále jedná. Představitelé automobilky by ještě měli ve druhé polovině ledna přijet do Prahy a dojednat poslední detaily s vládou, ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem. Tato schůzka se podle Drobila uskuteční patrně 23. ledna. "Pak opravdu padne definitivní rozhodnutí," dodal Drobil.

Podbeskydská obec Nošovice byla podle krajského úřadu favoritem pro umístění korejské investice od konce loňského září, kdy Hyundai oznámil, že zvažuje výstavbu nového evropského závodu v České republice.

"Jsem rád, že jednání dopadla podle mých předpokladů, jsem dnes větší optimista a věřím v to, že si korejská firma skutečně Nošovice vybere," komentoval dnešní ranní sdělení Moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, který v delegaci nebyl.

Hyundai chce do stavby továrny investovat 30 až 40 miliard Kč, podle dnešního sdělení mluvčí krajského úřadu dokonce 45 miliard Kč, a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by
mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst. V Moravskoslezském kraji je bez práce přes 94.000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy