Hyundai chce do Nošovic

Martina Macková
16. 2. 2006 18:23
Praha - Korejská investice firmy Hyundai už jistě zamíří do Nošovic. Právě skončená jednání mezi firmou a českým státem jasně říkaji: Podpis smlouvy je na spadnutí.

Korejci uvedli: chceme memorandum se všemi dohodnutými podmínkami podepsat do zahájení ženevského autosalonu. Ten startuje na začátku března. Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

Příště? U podpisu

Jednání, která trvala měsíce, podle ministerstva právě skončila. Jasné "ano" Česku a Nošovicím ale zástupci Hyundai ani dnes nahlas nevyslovili. "Základní body návrhu nerozporovali, diskutovalo se pouze o dílčích věcech jako je dopady na ekologii, podpora subdodavatelů a rozvoj výroby v dalších letech," řekl Aktuálně Mravinac a dodal: Byli bychom překvapeni, pokud by firma nakonec dohodu nepodepsala."

Tým expertů Hyundai jednal v Praze se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest o podmínkách přislíbené investice za 30 až 45 miliard korun několik dní. Příště se zástupci firmy a státu uvidí až při podepisování smlouvy.

 

Všichni musí být spokojení 

 

Foto: ČT24

"Výše možné investice do České republiky odpovídá časovému průběhu i náročnosti celého jednání. My, stejně jako naši partneři, si přejeme kvalitní dohodu. V úvahu připadá pouze výsledek vítěz-vítěz. To znamená že musí být spokojeni všichni," uvedl ministr Milan Urban, který se dnes odpoledne sešel s viceprezidentem společnosti Hyundai Dong-Jin Kimem.

 

Hyundai chce do stavby nové továrny investovat zhruba miliardu eur (29 miliard korun) a ročně vyrábět asi 300 tisíc vozidel.

 

Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle odhadů vzniknout přes 10 tisíc pracovních míst. Dong-Jin Kim na jednání potvrdil, že mají zájem vybudovat nejmodernější automobilku, která bude v Evropě těžko hledat srovnatelnou konkurenci.

 

Ves odsouzená k čekání

Foto: Supermapy.cz

Na konečné ano jako na zásadní rozhodnutí, které ovlivní historii podhorské obce s tisíci obyvateli, čekají Nošovice už měsíce. Lidé se už dnes dělí mezi ty, kteří na dosud neexistující  investici zbohatli a ty druhé. Právě tento týden přichází na účty zbývajících vlastníků, kteří pro průmyslovou zónu prodali pole, tisíce i miliony.

Jen ve druhé etapě stát zaplatil za 195 hektarů polí a osm domů lidem odtud asi 320 milionů korun. Již loni Nošovičtí státu prodali 105 hektarů pozemků a 11 domů za 212 milionů. Pro Hyundai je tak dnes připraveno 270 hektarů, stát vykoupil o 60 hektarů více. Prodalo celkem 170 lidí.

"Vždycky, když zazvoní telefon, čekám, že už se rozhodli," přiznala starostka Nošovic Dana Tichá. "Ale už se ani lidé na úřad nechodí ptát, jako dřív. To je poučení vývojem. Každý je radši doma, když je kolem plno sněhu," dodala.

Sto tisíc pro všechny až na podzim

Peníze na nové bydlení i stěhování dostali také lidé, kteří bydlí přímo v polích, které se stanou zónou. "Stěhovat se? Teď, kdepak! Vždyť by se k nám ani stěhovací auto přes závěje nedostalo," říkají. Mají čas. Podle smluv s krajem, který od nich domy vykoupil, sice musí odejít z letitých domovů do konce března, ale mnozí určitě budou moci počkat na tající sníh.

"Všechno se posouvá. Některým termín prodloužíme, protože stavební práce mohou začít z jiného konce a nebude nezbytné je vystěhovávat už v březnu," říká mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. Hyundai si původně plánoval, že už na jaře poprvé stavební firmy kopnou do země, dnes to podle střízlivých odhadů bude zřejmě až když děti nastoupí po prázdninách do škol.

Teprve v tu chvíli začnou chodit peníze od krajského úřadu všem. Slíbený bonus 100 tisíc pro každou rodinu z Nošovic i sousední obce přijde nadvakrát. Polovina, když se poprvé kopne do země, zbývající půlka při kolaudaci. "Můžeme a chceme co nejvíce urychlit všechna řízení, ale ne zákonné lhůty. To nelze," řekla Swiderová.

Zelí vyroste jinde

Zemědělci z Nošovic, kteří léta čekali na značku Nošovické zelí a kvůli výstavbě továrny o ni přišli, už mají nové plány. Časem hodlají o známku s označením původu bojovat znova. Zelí totiž vysadí na jiných polích, i když letos ho méně než dřív.

"Letos zelí vysejeme na 28 hektarech, loni jsme ho pěstovali na 33 hektarech," potvrdil Aktuálně.cz předseda družstva Jiří Vícha. Celkem plánuje družstvo letos vysázet plodiny na 1150 hektarech, loni to bylo 1440.

Družstvo získalo od státu za pozemky stejnou cenu jako jiní vlastníci. Tedy 150 korun za metr čtvereční. Kromě toho ale mají slíbeno družstevníci odškodné. Během deseti let získají na pronájem nových polí 130 milionů korun. "Tak kvalitní půda jako v Nošovicích to nebude, počítáme s nižšími výnosy a také s propouštěním," připustil Vícha.

Na polích a v živočišné výrobě dnes pro družstvo pracuje 120 lidí. Kolik bude muset odejít, nechce zveřejnit. Zemědělci si budou muset nově také kupovat krmivo pro zvířata, které si dřív na svých polích pěstovali. "Bude to dražší, nikdo vám nic neprodá bez zisku," krčí rameny Vícha.

 

Právě se děje

Další zprávy