Stát Setuze: Zaplaťte, nebo bude dražba

Red eko, čtk
29. 11. 2006 15:03
Praha - Dražbou podniku by mohla skončit exekuce nařízená v potravinářském podniku Setuza. A to když firmy neuhradí pohledávku státu.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová vidí jen tyto dvě možnosti. Pokud by se společnost Setuza se státem dohodla na způsobu vyrovnání jeho zhruba čtyřmiliardové pohledávky, exekuce vůči firmě může podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové skončit. Druhou možností je prodej podniku prostřednictvím dražby. Konečné rozhodnutí o způsobu řešení bude opět věcí vlády, řekla dnes Vicenová ČTK.

Kabinet schválil navržení exekuce před 14 dny a okresní soud v Ústí nad Labem ji ještě týž den nařídil. Setuza nejdříve podala námitku podjatosti příslušného soudce a tento týden se i odvolala. Firma staví na tom, že o platnost pohledávky se vedou soudní spory.

Podle Vicenové má Setuza další vývoj ve svých rukou. "Když poskytne potřebné informace, podklady, jasně bude spolupracovat a nabídne jasnou variantu pro řešení, tak může ten proces probíhat velmi rychle," uvedla ministryně. Stát podle ní nemá zájem exekuci protahovat ani ohrožovat existenci Setuzy. Požaduje ale záruky a korektní jednání.

Chceme dohodu, ne konkurz

Situace Setuzy z hlediska provozu se podle vlastníků kvůli vyhlášené exekuci zhoršuje. Nakonec se může dostat i do konkurzu, řekl již dříve Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva společnosti M.L. Moran, která Setuzu kontroluje. Objevují se požadavky dodavatelů na platby předem a firma se dostává do obdobné situace jako banka, jejíž klienti začnou masově vybírat všechny vklady, dodal.

Bývalý majitel Setuzy Tomáš Pitr
Bývalý majitel Setuzy Tomáš Pitr | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

M.L. Moran podle jeho dřívějšího vyjádření od začátku deklaroval zájem se se státem dohodnout. Firma hovoří o narovnání pohledávky ve výši, v jaké se pohybovaly nabídky na její koupi ve zrušeném tendru. Nejvyšší nabídka činila 815 milionů korun.

Vicenová k tomu uvedla, že sumu nemůže komentovat, protože by předbíhala jednání. V pátek se podle ní sešli zástupci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který pohledávku drží, exekutorka Eva Jablonská a představitelé M.L. Moran. Podle ministerstva se strany shodly na zájmu co nejméně ohrozit chod podniku a pokračovat v jednání.

Zástupci M.L. Moran kromě již učiněných právních kroků nevyloučili ani mezinárodní arbitráž, v níž by mohlo jít o miliardy.

Vládu k žádosti o exekuci podle informací Aktuálně.cz vedla obava, že podnik je stále propojen s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem. To však Pitr i M.L. Moran popírají.

M.L. Moran navíc upozorňuje, že o sporné pohledávce dosud nebylo pravomocně rozhodnuto.

 

Právě se děje

Další zprávy