Setuza nevylučuje arbitráž proti státu

Sabina Slonková, Adam Junek, Martina Macková
17. 11. 2006 0:00
Praha - Zásah vlády a soudu proti ústecké Setuze může mít mezinárodní dohru. Zástupci podniku zvažují, jak dál kvůli exekuci postupovat. Uvnitř: ROZHODNUTÍ SOUDU

Soud ve středu na návrh kabinetu obratem rozhodl o exekuci majetku tohoto potravinářského a chemického gigantu. V podniku už úřaduje dosazený exekuční správce a oficiální majitelé Setuzy mají zakázáno jakkoli nakládat s majetkem. Vláda se tak snaží vymoci čtyřmiliardovou pohledávku, kterou Setuza nesplácí a nadto ani neuznává.

"Nemůžeme arbitráž vyloučit," uvedla pro Aktuálně.cz Marie Logrová, mluvčí Setuzy. Dodala, že momentálně existuje mezi státem a Setuzou vůle jednat, ale nemusí to tak být i v budoucnu.

Zástupci Setuzy zpochybňují exekuci skutečností, že o čtyřmiliardové pohledávce dodnes soud pravomocně nerozhodl. Tedy chybí soudní verdikt, zda je platná.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Stát vládne v Setuze, účty nechal volné - Do potravinářského a chemického podniku Setuza, na který včera soud na návrh vlády vyhlásil exekuci, už byl dosazen exekuční správce. VŠE O KAUZE ČTĚTE ZDE 

"Soud nevzal v potaz, že stále probíhají v případu pohledávky vůči Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu nerozhodnutá soudní řízení. To je naprosto nestandardní a podle našich právníků to není v souladu se zákonem," uvedl Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva společnosti M.L. Moran, která nyní vystupuje jako majitel Setuzy.

Vláda se ale případného zpochybňování neobává, je přesvědčena, že exekuce proběhla zcela zákonně. V návrhu se podle zjištění Aktuálně.cz ministři odvolávají na fakt, že sama Setuza při uzavření jedné ze smluv se státem závazek uznala. Soud nadto argumenty vlády plně akceptoval.

I pro to má ale Šmejkal vysvětlení: "My jsme toho názoru, že konkrétně tento soud jednal ve shodě se státem, což zákon zakazuje. Vede nás k tomu rychlost, s jakou bylo o exekuci rozhodnuto."

A co se týče smlouvy, v níž Setuza pohledávku uznala, Šmejkal prohlásil, že od ní nakonec firma odstoupila a podala žalobu na platnost tohoto odstoupení.

Kabinet Mirka Topolánka o zásahu proti Setuze rozhodl právě proto, aby nepřišel zkrátka při řešení miliardového dluhu. Ministry nadto vedla obava, že podnik stále fakticky ovládá skupina spojená s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem a usiluje o laciné odkoupení "své" pohledávky.

 

Právě se děje

Další zprávy