Setuza o exekuci: Soud byl podjatý

red eko, ČTK
21. 11. 2006 15:43
Praha - Vlastníci Setuzy dnes zpochybnili rozhodnutí soudu, které na firmu poslalo exekuci. Bylo prý přijato podezřele rychle.

Setuza zpochybňuje dokonce i nezávislost soudu a podala námitku na jeho podjatost.

"Podle našeho názoru došlo k intervenci u soudu a ten podle toho jednal," řekl na dnešní tiskové konferenci Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M. L. Moran.

Příliš rychlé soudy

Firmě se nezdá především rychlost, s jakou dokázal ústecký soud o exekuci rozhodnout. Minulou středu o ní rozhodla na svém zasedání vláda, okamžitě podala soudu návrh a ještě týž den bylo vydáno rozhodnutí.

A večer už byli exekutoři ve firmě. Přitom o platnost pohledávky, která byla základem podání, se stále ještě vedou soudní spory. Soud tak podle zástupců nemohl rozhodnout řádně a podání si pořádně neprostudoval.

Přibližně po hodině a půl vyšel Tomáš Pitr ze soudní síně. Svobodný.
Přibližně po hodině a půl vyšel Tomáš Pitr ze soudní síně. Svobodný. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O zřejmě politické intervenci za vyhlášení exekuce svědčí podle Setuzy i to, že předsedkyně soudu Marie Studničná uvedla v médiích, že při rozhodování hrálo roli i bezpečnostní riziko. "Otázka bezpečnostního rizika přitom vůbec nebyla součástí návrhu na prohlášení exekuce," uvedla firma.

Ministerstvo zemědělství, které exekuci ve vládě navrhlo, podle mluvčí Táni Králové jakákoli nařčení o ovlivňování soudu odmítá.

"Nejedná se o standardní postup, ale nejedná se také o standardní případ. Není divu, že v okamžiku, kdy hrozí nebezpečí z prodlení a v sázce jsou obrovské hodnoty, postupuje soud i soudní exekutor rychle a se zvýšenou pozorností," řekl ČTK k případu Setuzy mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.

Budeme se bránit

Setuza se podle svých zástupců rozhodla bránit všemi dostupnými právními prostředky. Zpochybnění nezávislosti soudu je prvním z nich. Pokud by nadřízený krajský soud vyhověl námitce podjatosti, převzal by případ jiný soud či soudce. Firma může dále podat návrh na zastavení exekuce a existují prý i další možnosti.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Stát vládne v Setuze, účty nechal volné - Do potravinářského a chemického podniku Setuza, na který včera soud na návrh vlády vyhlásil exekuci, už byl dosazen exekuční správce. VŠE O KAUZE ČTĚTE ZDE 

Její vlastníci nevyloučili ani mezinárodní arbitráž. Jeden z nich, předseda představenstva M.L. Moran Václav Novák, má kanadské občanství. Podle  Šmejkala však cílem není vést spor se státem, ale nalézt smírčí řešení celého případu.

Čí vlastně je?

Setuza donedávna patřila skupině podnikatelů kolem zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Těm se podařilo za asistence bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase vystrnadit ze Setuzy stát a firmu zcela ovládnout. Na podzim pak Pitr oznámil, že podnik prodal manažerské společnosti M.L. Moran.

Vláda má ale podezření, že prodej byl fiktivní a Pitr a spol. stále Setuzu ovládají. Po několikatýdenním váhání nakonec kabinet rozhodl, že podá na návrh na exekuci majetku Setuzy. Tento krok jí umožnil právě miliardový dluh podniku vůči státu.

 

Právě se děje

Další zprávy