Pohledávku Setuzy chce pět firem

Dušan Klimeš
21. 6. 2006 17:50
Praha - Dnes ve čtyři hodiny skončil termín, ve kterém mohli zájemci dávat nabídky na odkup pohledávky státu u Setuzy. Přihlásilo se pět zájemců.

Pro ČTK to dnes sdělil ředitel fondu PGRLF Petr Buchal. Neupřesnil však, o které uchačeze přesně jde.

Pohledávka ve výši 4,1 miliardy korun tak bude v nejbližší době definitivně prodána soukromému subjektu a stát se zbaví problémových vztahů s ústeckou potravinářskou firmou.

Ještě včera ředitel Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Petr Buchal řekl, že se objevili čtyři potenciální uchazeči, kteří zaplatili poplatek za přístup k informacím. Závaznou nabídku však tehdy žádný z nich nepodal.

Mezi zájemce o pohledávku patří například společnost PPF Investments či rakouská investiční společnost HMH.

Fond přijaté nabídky otevře a připraví zprávu pro ministra zemědělství a vládu, která bude mít 30 dní na definitivní výběr případného vítěze. V podmínkách tendru je ale i možnost jeho zrušení. Rozhodujícím kritériem je cena a zájemce musí nabídnout nejméně 650 milionů korun.

Příběh plný nejasností

Celá kauza kolem ústecké Setuzy začala již v roce 2000, kdy po pádu IPB získává vliv v této potravinářské firmě Tomáš Pitr se svými společníky.

V držení ČKA byla dlouhou dobu pohledávka ve výši 4,1 miliardy korun. Dohoda mezi Pitrem a státem, která byla uzavřena v roce 2004, byla postavena tak, že ČKA převede tuto pohledávku na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), který místo ní získá akcie, zvýší svůj podíl z 38 procent na 60 procent, a pohledávka tak bude smazána.

V listopadu loňského roku však vešla v platnost smlouva z roku 2002 mezi firmou Český olej, kterou ovládá Pitr a Ministerstvem zemědělství ČR, které zastupoval Jaroslav Palas. Ta zaručovala, že pokud se do léta roku 2005 poměry kolem pohledávky nevyřeší, přejde na Český olej státní podíl, který byl v držení PGRLF. A tak se stalo, neboť pohledávka stále ležela na ČKA. Firma tak měla na konci roku v držení 90 procent akcií firmy Setuzy.

Co platí a co ne

Stát však následně chtěl získat zpět svůj podíl. Argumentoval dohodu mezi Pitrem a ČKA, která zaručovala, že po převodu pohledávky na PGRLF a oddlužení Setuzy stát naopak získá větší podíl, než aby přišel o vše, co ve firmě měl.

Podnikatel Tomáš Pitr
Podnikatel Tomáš Pitr | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pitr však tvrdil, že od notářské dohody odstoupil a že je připraven i na případnou žalobu za převod akcií z Fondu na Český olej.

Řešení, které se tedy zdálo nejschůdnější, byl prodej pohledávky za Setuzou některému investorovi. Zájem o ni má například firma PPF Investments. Jenže vláda již dříve rozhodla, že pohledávka bude prodána PGRLF. Dozorčí rada ČKA se tohoto kroku obávala, neboť dostala vyšší nabídky.

V únoru přece jenom došlo k prodeji pohledávky a novým majitelem se stal PGRLF za 465 milionů korun. Ministr zemědělství Jan Mládek rozhodl o tom, že pohledávka bude prodána v tendru, jehož nabídková část právě dnes končí.

 

Právě se děje

Další zprávy