Setuza: Loni ztráta, teď zisk 50 milionů

ČTK
7. 6. 2006 15:23
Praha/Ústí nad Labem - Ústecká potravinářská firma Setuza hospodařila za první tři měsíce se ziskem 50,4 milionu korun

Ve stejném období loňského roku vykázala společnost ztrátu 36 milionů korun.

Do výsledku se promítla zvýšená poptávka po produkci, a to zejména v zahraničí, řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Tržby za prodej činily 1,9 miliardy korun. V prvním čtvrtletí loňského roku byly 1,636 miliardy korun. "Ukazuje se, že byla přijata dobrá strategie výroby. Vedle vysoce jakostního farmaglycerinu je v zahraničí značná poptávka i po metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se přidává do bionafty.

Největší investicí Setuzy je letos právě výstavba provozů MEŘO v Ústí nad Labem. Zkušební provoz by podle plánů měla firma zahájit na přelomu roku 2006 a 2007. Roční kapacita bude 100.000 tun MEŘO. Náklady převyšují půl miliardy korun.

Setuza doposud téměř veškerou produkci MEŘO vyvážela do zahraničí, zejména do Německa. "V současné době dělníci pracují na základech a terénních úpravách. V závěrečné fázi je zpracování projektové dokumentace," uvedla Logrová.

Kapacity na výrobu MEŘO Setuza rozšíří také v Mydlovarech u Českých Budějovic a v Olomouci. Stane se tak nejvýznamnějším tuzemským zpracovatelem zemědělské produkce pro nepotravinářské účely.

Celkem 90,7 procenta akcií Setuzy vlastní Český olej. Podle Logrové se Setuzy nijak nedotkl případ Tomáše Pitra, kterého v pondělí soud poslal na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994. Pitr patří do skupiny, která Setuzu ovládá.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond v květnu vyhlásil výběrové řízení na prodej pohledávky zhruba 4,1 miliardy korun za Setuzu. Rozhodujícím kritériem tendru je cena a zájemce musí nabídnout nejméně 650 milionů korun.

Nabídky mohou uchazeči podat do 21. června. Ředitel fondu Petr Buchal dnes ČTK řekl, že se na termínu nic nemění ani po volbách. O Setuzu se zajímá podle dostupných informací několik společností.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy