Dluh Setuzy chce koupit nový vlastník

Petr Havel, Adam Junek
13. 9. 2006 0:00
Praha - Boj o osud potravinářského gigantu Setuza míří k překvapivému vyústění: nový spoluvlastník se uchází o koupi čtyřmiliardového dluhu vůči státu.

Doposud přitom představitelé Setuzy stáli o to, aby dluh získaly společnosti miliardáře Petra Kellnera.

Plán vedení Setuzy přitom pro vládu Mirka Topolánka znamená, že bude muset prověřit vazby nového spolumajitele Setuzy na majoritního vlastníka firmy - společnost Český olej, spojovanou s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem a zavražděným Františkem Mrázkem. Zjednodušeně jde o to, aby pohledávku nezískali lidé, kteří dluhy vůči státu způsobili.

Pitr: Jen nás financují

Vazby jsou dost úzké. Podíl v Setuze nyní získala společnost M.L. Moran, která je specialistou na krizový management, a její dceřiná firma OleoFIN už několik měsíců Setuze financuje provoz.

"Žádné majetkové propojení mezi námi a M.L. Moran neexistuje. Jen nás přes svou dceřinou firmu financují, a to dost draze. Banky nás nebyly ochotny financovat přímo," uvedl pro deník Aktuálně.cz Pitr.

M.L. Moran má přitom se Setuzou velké plány: chce koupit spornou pohledávku, majetkově do ní vstoupit a restrukturalizovat. Vedení Setuzy to připadá jako optimální plán.

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který nyní míří za mříže
Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který nyní míří za mříže | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Měli by své peníze pod kontrolou a také by zde byla záruka, že budou v jejich zájmu nejlépe investovány," uvedl pro Aktuálně.cz František Janů, generální ředitel Setuzy.

M.L. Moran se stala prostřednictvím své další dceřiné firmy Chapelco spoluvlastníkem teprve nedávno. Na valné hromadě bylo oznámeno, že nově drží 37,3 procenta akcií. Český olej spojený s Pitrem a Mrázkem pak má 53,4 procenta akcií. Předtím držel oba balíky.

Zájemci o dluh

Pohledávku, která byla převedena z České konsolidační agentury na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, chtělo letos v létě koupit ve veřejném výběrovém řízení několik firem. Setuza přitom existenci pohledávky dlouhodobě neuznává.

Nejvyšší nabídku podala společnost AB Credit z investiční skupiny PPF Investments, ovládané Petrem Kellnerem. M.L. Moran se účastnila přes další ze svých dceřiných firem a skončila druhá. Tendr byl však nakonec zrušen.

Ještě v té době byla PPF Investments jasným favoritem i tehdejšího vedení Setuzy. Pitr, jenž vystupoval vždy jménem vlastníků, dokonce v lednu uzavřel půlroční opci s PPF Investments, ovládanou Kellnerem, na koupi všech 90 procent akcií, které Český olej držel. Ta mezitím vypršela.

Nový majitel: Setuzu bychom rozdělili

M.L. Moran stojí o pohledávku za Setuzou dál. "Kdybychom do Setuzy vstoupili, chtěli bychom uzavřít ucelený soubor dohod, které by narovnaly současné vztahy mezi podnikem, státem a Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem," slibuje Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva OleoFINu.

V případě úspěchu svého plánu by firma Setuzu rozdělila na dvě společnosti. "Původní" Setuza by měla nadále vyrábět margariny, steariny, prací prášky či zubní pasty. "Nová" Setuza by se pak soustředila na zpracování olejnatých semen a následnou výrobu bionafty a také biolihu.

Podle Janů předcházejí společnost M.L. Moran velmi dobré reference, úspěšně se totiž vyrovnala s restrukturalizací železáren Vítkovice. Šéf Setuzy proto věří, že obdobně by tomu mohlo být i v jeho firmě.

Vstup M.L. Moran by byl podle jeho slov i v zájmu garančního fondu. "Musíme stále pracovat se skutečností, že dosud s definitivní platností není o existenci pohledávky rozhodnuto. Pokud by se přitom prokázala její neexistence, mohl by ten, kdo ji získá, požadovat podle zákona po fondu vrácení celé kupní ceny," tvrdí Janů s tím, že v případě M.L. Moran toto riziko nehrozí.

Garanční fond: Hlavně rychle

Garanční fond přitom stojí o co nejrychlejší řešení situace. Deníku Aktuálně.cz to opětovně potvrdil Petr Buchal, šéf fondu, po jednání s novou ministryní zemědělství Milenou Vicenovou. Ročně totiž fond přijde držení vysoce úročené čtyřmiliardové pohledávky na 650 milionů korun, z toho 120 milionů musí odvést na daních.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bývalá vláda Jiřího Paroubka už loni rozhodla, že se musí především zabránit tomu, aby se k pohledávce dostaly skupiny finančně spojené se Setuzou a zejména s Pitrem.

Jednání o pohledávce ale ani podle Vicenové, ani podle Buchala zatím konkrétní závěr nepřineslo. Buchal přitom tvrdí, že na základě rozhodnutí vlády nebo ministryně je fond okamžitě připraven jednat.

"Ve hře jsou stále dvě varianty, veřejná soutěž na prodej pohledávky nebo její vymáhání. S paní ministryní jsme v kontaktu, kromě toho se vidíme každý týden osobně na operativních poradách, kde můžeme vývoj v této kauze konzultovat," říká Buchal.

 

Právě se děje

Další zprávy