Ministryně slibuje verdikt nad Setuzou

Petr Havel
5. 9. 2006 15:25
Praha - Nová šéfka zemědělství chce rychle rozhodnout, co s čtyřmiliardovým dluhem. Ve hře je existence velké potravinářské firmy.
Úřednice ministerstva zemědělství Milena Vicenová.
Úřednice ministerstva zemědělství Milena Vicenová. | Foto: www.eu.int

Již v průběhu příštího týdne se hodlá nová ministryně zemědělství Milena Vicenová sejít s ředitelem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Petrem Buchalem na téma další existence potravinářské společnosti Setuza.

Naléhavé, říká ministryně

Uvedla to dnes po svém uvedení do funkce. "Je to naléhavá záležitost a její řešení potřebuje hlubší projednání a jasnou analýzu," řekla Vicenová. Doufá přitom, že dořešení celé kauzy bude možné v průběhu několika měsíců.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Čtěte souvislosti

Podle Buchala je cílem garančního fondu dospět k nějakému řešení co nejrychleji. "To znamená buď vyhlásit tendr na prodej pohledávky, nebo přistoupit k jejímu vymáhání," uvedl šéf fondu.

Čtyři miliardy ve vzduchu

Pohledávka Setuzy, kterou v současné době fond spravuje, má hodnotu více než čtyři miliardy korun a je zatížena vysokým úrokem.

Garanční fond ji přitom koupil v únoru letošního roku od České konsolidační agentury za 465 milionů. "Pro nás to vytváří ročně zvýšení daňového základu o 650 milionů korun, to znamená zhruba 120 milionů korun, které musíme navíc zaplatit na daních," zdůrazňuje Buchal. Fond tím přichází o peníze pro zemědělské dotace.

Setuza také spěchá

Urychlené řešení preferuje i samotná Setuza. Podle generálního ředitele podniku Františka Janů  "by bylo optimální prodat pohledávku ve veřejné soutěži, a to tomu, kdo dokáže vyřešit problém právní vady této pohledávky". Prodej by měl být uskutečněn co nejdříve, už i kvůli úrokům, které platí garanční fond z peněz, které ani nedostane," tvrdí Janů.

Tendr na prodej čtyřmiliardové pohledávky vypsala již předešlá vláda, veřejná soutěž však byla nakonec zrušena. Rozhodujícím kritériem uvedeného tendru byla minimální cena 650 milionu korun. Do soutěže se přitom přihlásilo pět zájemců.

PPF mezi zájemci

Jedním z nich je i finanční skupina PPF Investments, která na jaře letošního roku uzavřela se Setuzou smlouvu o přednostním právu na nákup akcií majoritního vlastníka Setuzy, společnosti Český olej.

Skupina PPF by také byla schopna vyřešit zmiňovanou právní vadu pohledávky. Podle Tomáše Pitra, který za vlastníky Setuzy vystupuje, by totiž v takovém případě Setuza uznala svůj dluh.

 

Právě se děje

Další zprávy