Škrty v rozpočtu? Firmy je určitě pocítí

Adam Junek
8. 8. 2006 0:00
Praha - Zatímco povolební patová situace trvá, ministerstvo financí škrtá v rozpočtu pro příští rok. Schodek nemá překročit slíbených 88 miliard korun.

"Na základě usnesení vlády pokračuje v těchto dnech ministerstvo financí v přípravě návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2007," uvedla včera tisková mluvčí ministerstva Petra Krainová s tím, že návrh dostane vláda do 15. srpna na stůl. Včera kvůli tomu proběhlo jednání s odboráři, zastupujícími zaměstnance ve veřejném sektoru.

Kde se tedy bude škrtat? "Navrhujeme například odložit zákon o civilní službě či provést změny v zákoně o nemocenském pojištění," sdělil deníku Aktuálně.cz ministr Bohuslav Sobotka a dodal, že další podrobnosti zveřejní ministerstvo později.

Že bude odsunuto opatření, které umožní podnikům platit nižší příspěvky na nemocenskou, naznačil ministr Sobotka již dříve. Rozpočtová bilance by se tím vylepšila o dvacet miliard.

Krátit se ale bude muset ještě radikálněji. Aby byl splněn cíl 88miliardového schodku, je třeba vyškrtat 85 miliard. Hrozící schodek až 173 miliard nabobtnal díky předvolebním dárkům. Od ledna by se tak například měly zvýšit dávky rodinám a zdravotně postiženým, zavádějí se přídavky na nájemné či se zvyšují příspěvky státu do zdravotního pojistného systému. Tím by se jednorázově zvedly výdaje o dalších 40 miliard.

"V pondělí jsme ministrovi předali podklady, jak je možné splnit závazek vlády vůči Evropské unii a udržet tak rozpočet na úrovni, jak to předpokládá konvergenční program pro přijetí eura," sdělil deníku Aktuálně.cz náměstek ministra Eduard Janota, který je za přípravu rozpočtu zodpovědný. Dodal, že se při tom úředníci hranicí 88 miliard neřídili, ale postupovali přesně podle konvergenčního plánu.

"Celá řada zákonů, které mají platnost od prvního ledna příštího roku bude muset být změněna nebo zcela odvolat jejich platnost," dodal Janota. Podle něj se jedná i o štědré rodičovské příspěvky.

To však Sobotka odmítá. "Rodičovský příspěvek snižovat nebudeme," vzkázal přes svou tiskovou mluvčí.

Janota pak slibuje i škrty v nárocích jednotlivých resortů. "Celá řada dílčích škrtů by měla ušetřit až 60 miliard korun," uvedl.

Že škrtat v rozpočtu bude ještě současný kabinet napsal deník Aktuálně.cz již před týdnem. Šlo tak o první dohodu mezi ČSSD a ODS po volbách.

Tehdy ale současný vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel odmítl spekulovat o konkrétních normách, které mají být pozdrženy

Postup už tenkrát schvalovala i ODS. Potvrdil to Vlastimil Tlustý, který měl v případné vládě Mirka Topolánka mít resort financí na starosti.

"Říkali jsme sociáním demokratům již dříve, aby přinesli na jednání s trojkoalicí seznam kroků, které mohou plánovaný schodek snížit. Tehdy tvrdili, že to neumějí," řekl před týdnem deníku Aktuálně.cz Tlustý.

Současná vláda sice "rozpočtovou dietu" připraví, ale předloží ji až budoucímu kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy