ODS se s ČSSD domluví na vládě

Petr Holub, Martina Macková
2. 8. 2006 11:43
Praha - Šéf ODS Mirek Topolánek obrátil: Po schůzce s Jiřím Paroubkem řekl, že předčasné volby si nikdo nezaslouží a nepřeje. Teď začnou oba muži jednat o vládě spolu.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

Paroubek s Topolánkem si dali zhruba čtrnáct dní na to, aby našli řešení povolebního patu. Přitom se chtějí domluvit na osobě premiéra, šéfa sněmovny - a zejména formátu vlády.

Z tohoto důvodu nebude trojkoalice ani ČSSD nikoho nominovat do páteční volby předsedy sněmovny. "Bylo by to nesmyslné," řekl Topolánek.

Premiér přitom odmítl, že by ČSSD umožnila předčasné volby. "Hovořit o předčasných volbách je zbytečné. Nebyly vyčerpány všechny tři možnosti pro vznik nové vlády," uvedl Paroubek.

Scénáře, na nichž by se lídři nejsilnějších stran mohli domluvit, jsou tři.

ČSSD může umožnit ODS menšinový kabinet, s podporou obou stran může vzniknout úřednická vláda. Anebo se strany spojí a budou vládnout spolu v koalici.

Dnešní zhruba půlhodinová schůzka byla prvním oficiálním jednáním šéfů ODS a ČSSD po volbách. Oba lídři největších stran uvedli, že svá další jednání chtějí ukrýt před veřejností.

Výsledkem jednání je také dohoda o tom, kdo bude sestavovat rozpočet. Podle informací deníku Aktuálně.cz by to měli být sociální demokraté.

Topolánek s omezeným mandátem

"Už jsme signalizovali, že tento týden čekáme průlom. Je jisté, že všechno důležité musí vzniknout na dohodě těchto dvou stran," komentoval výsledek jednání místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Topolánek s Paroubkem se od voleb sešli "mezi čtyřma očima" desetkrát, vždy však šlo o neformální konzultace, které neměly žádný závazný závěr. Oficiálně spolu mluvili pouze v případě, kdy byl Topolánek zástupcem trojkoalice.

Sociální demokraté za dva měsíce několikrát signalizovali, že vládu ODS podpoří. Před měsícem Paroubek nabídl, že bude tolerovat menšinový kabinet ODS, není však jisté, že stejnou nabídku bude opakovat.

Trvá však návrh úřednické vlády s podporou obou velkých stran. Tuto variantu představil šéf ČSSD před dvěma týdny při jednání s prezidentem Václavem Klausem.

V případě spolupráce velkých stran na vládě je sociální demokracie připravena slíbit, že proti společnému kabinetu nepoužije hlasy komunistů, případně poslanců některé z menších stran.

ODS zatím návrhy odmítala a trvá na koaliční smlouvě s lidovci a zelenými. "Před čtrnácti dny dostal předseda Topolánek od výkonné rady jasný mandát. Prosadit vládu trojkoalice a v žádném případě nepřistoupit na velkou koalici ani na úřednickou vládu," upozorňuje předseda Senátu a člen vedení ODS Přemysl Sobotka. Každé jiné řešení by musela schválit další výkonná rada.

Podle Sobotky je stále ve hře vláda trojkoalice, pro kterou by bylo možné při jednání s Paroubkem získat podporu. Občanští demokraté by souhlasili i s menšinovou vládou, požadovali by však toleranci nejen od sociálních demokratů, ale také od zelených a lidovců.

Dříve než ve výkonné radě představí Topolánek výsledky jednání s Paroubkem při návštěvě u Klause. Schůzka by měla proběhnout v pátek.

Oposmlouva? Nemáme obavy

Menší trojkoaliční strany, lidovci a zelení, zatím nepřiznaly obavu z toho, že by společný vyjednavač koalice Topolánek při rozhovorech s Paroubkem změnil názor i v dalších bodech, než jsou předčasné volby.

"Nemám žádnou obavu. Kdyby chtěla ODS s ČSSD domluvit opoziční smlouvu, udělaly by to už dávno," řekl Aktuálně.cz Miroslav Kalousek. Podle něj vypsat předčasné volby nelze ze dne na den, na nějakém řešení se dohodnout musí.

"Jakákoliv vláda, která v současných podmínkách vznikne, bude udržovací," řekl. Lidovci nepočítají s tím, že by požadovali změnit formát vyjednávání z dvoučlenného na čtyřčlenný. "Topolánek má důvěru trojkoalice, jak jsem včera řekl. A já neměním názory ze dne na den," dodal.

Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Místopředseda Strany zelených a poslanec Ondřej Liška by také sestavu rozhovorů zatím neměnil.

"Ukázalo se, že Paroubek není schopen při jednání s koalicí stanovit podmínky pro toleranci vlády, proto se zvolil tento typ jednání," řekl Liška. "Počkám si, s jakou variantou přijde Mirek Topolánek a jestli bude lepší než předčasné volby," uvedl k dnešní změně postoje lídra ODS.

Pro zelené by ale byly předčasné volby lepší variantou než opoziční smlouva. "Už tady byla a nebylo to dobře. ODS by jen těžko vysvětlila svým voličům, že zvolila tuto variantu, a pro nás je nepřijatelná," řekl Liška.

Kdyby zelení mohli vybírat z předčasných voleb nebo podpory menšinové vládě ODS, záleželo by na jejím programu. "Zvažovali bychom podle toho, které z našich programových cílů by měla tato vláda v programu," míní Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy