První dohoda ODS a ČSSD je na světě

Petr Holub
4. 8. 2006 0:00
Praha - Topolánek a Paroubek se dohodli, jak připravit rozpočet. Jejich strany připouštějí, že se může odsunout zvýšení sociálních dávek schválených před volbami. Uvnitř: Otázky a odpovědi.

Vicepremiér Jiří Havel (ČSSD) potvrdil na dotaz deníku Aktuálně.cz, že rozpočet připravuje ministerstvo financí s plánovaným schodkem 88 miliard korun, jak v červenci schválila vláda. Přitom musí seškrtat očekávané státní výdaje o 85 miliard.

"Bude připraven variantní seznam opatření, jak dosáhnout rozpočtových cílů. Z těch vláda, která bude vládnout v druhé polovině září, vybere ty, které jsou v souladu s jejími představami. Jsem pevně přesvědčen, že to bude nová vláda," řekl Havel.

Foto: Aktuálně.cz
  • ČESKO STOJÍ PŘED OPOZIČNÍ SMLOUVOU
    Sedm nejdůležitějších otázek a odpovědí, které vám řeknou, jak blízko či daleko je k nové vládě. Kdo má jakou roli? O čem se baví Topolánek s Paroubkem a co zmůže Klaus?

Vicepremiér potvrdil, že se ve variantách objeví seznam zákonů, které mají začít platit od ledna 2007 a které bude nutné odsunout o rok. Ministr financí Bohuslav Sobotka už v červenci prohlásil, že je možné odsunout opatření, které umožňuje podnikům platit nižší příspěvky na nemocenskou. Tím by se bilance zlepšila o dvacet miliard.

Od ledna se zároveň zvyšují dávky rodinám a zdravotně postiženým, zavádějí se příspěvky na nájemné, zákoník práce zvyšuje dramaticky platy státních zaměstnanců, rostou i příspěvky státu do zdravotního pojistného systému. Tím výdaje jednorázově vyrostou o dalších 40 miliard.

Havel nechce prozradit, které zákony se současná vláda chystá pozdržet: "Mluvit o konkrétních normách je předčasné."

Nezáleží na tom, jaká bude vláda

Postup je pro ODS přijatelný. Potvrdil to Vlastimil Tlustý, kterého Topolánkova strana nominuje na post ministra financí.

"Říkali jsme sociálním demokratům už před čtrnácti dny, aby přinesli na jednání s trojkoalicí seznam kroků, které mohou snížit plánovaný schodek ze 173 na 88 miliard. Tehdy tvrdili, že to neumějí," připomíná Tlustý.

Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny.
Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny. | Foto: čtk
  • ODS SE S ČSSD DOMLUVÍ NA VLÁDĚ
    Paroubek s Topolánkem si dali zhruba čtrnáct dní na to, aby našli řešení povolebního patu. Přitom se chtějí domluvit na osobě premiéra, šéfa sněmovny - a zejména formátu vlády.

Sociální demokraté podle Tlustého připravovali past na příští kabinet a chtěli nové ministry donutit, aby sami přistoupili k nepopulárním škrtům..

Podle informací deníku Aktuálně.cz se kompromis podařilo ve středu najít Topolánkovi s Paroubkem. Současný kabinet připraví seznam možných škrtů, předloží je ovšem až budoucí vládě. Cesta rozpočtu sněmovnou se přitom nezdrží, ani kdyby nová vláda nevznikla do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy