Klaus dal Topolánkovi čas do pátku

Martina Macková, čtk
4. 8. 2006 16:00
Praha - Předseda ODS požádal prezidenta o oficiální ústavní mandát k sestavení vlády. Prezident mu nevyhověl, dal mu týdenní lhůtu na jednání s ČSSD.

Mirek Topolánek prezidentovi řekl, že chce oficiální mandát, aby mohl sestavit buď menšinový kabinet ODS, který by měl podporu všech stran s výjimkou komunistů, nebo dočasnou vládu, která dovede zemi k předčasným volbám. Připustil však, že mu takový mandát prezident nedal.

Předseda ODS bude tedy na pokyn prezidenta ještě příští týden vyjednávat s Jiří Paroubkem. Řekl přitom, že pro ODS jsou přijatelné pouze ty varianty, které řekl prezidentovi. "Budu nyní vyjednávat jen o tom, co je dobré, pro ODS," řekl Topolánek večer v České televizi. "Nedostal jsem normální ústavní mandát, tím pádem takové to moje pověření k vyjednávání pro mě osobně končí," vysvětlil ještě svůj postoj.

Paroubek ale s případným vznikem menšinového kabinetu ODS podporovaného všemi stranami s výjimkou KSČM nesouhlasí. "To asi těžko připadá v úvahu," řekl před jednáním stranického vedení. Po něm dal najevo, že by přijala vládu úředníků, jejíž členy by nominovaly obě strany. Nebo vládu, kde by kromě členů ODS byly odborníci navržení sociálními demokraty.

Na zprávu o výsledcích jednání ale Klaus nechce čekat věčně. "Bylo by vůči české veřejnosti nezodpovědné, aby v pondělí 14. srpna - při dalším pokusu o zvolení předsedy Poslanecké sněmovny - nebyly odblokována dnešní patové situace. Je nezbytné, aby mně tato zpráva (o výsledcích jednání) byla oficiálně předložena do pátku 11. srpna," stojí v prohlášení prezidenta.

Za Topolánkem stojí poslanecký klub ODS. Dopoledne se usnesl na tom, že pro stranu je nejpřijatelnější právě varianta menšinové vlády ODS - když ČSSD neumožňuje vznik trojkoaličního kabinetu. Poslanci zároveň odmítli možnost velké koalice, opoziční smlouvy nebo úřednické vlády na celé volební období.

Menší strany ustoupily

Dosavadní partneři ODS, lidovci a zelení, potvrdili, že dnešek je de facto posledním dnem trojkoalice.

Zelení navrhli rovnou ukončit spolupráci, totéž nabídli Topolánkovi lidovci.

"Chceme přispět k odblokování situace, pokud ČSSD blokuje ustavení sněmovny a vlády. Jsme připraveni vyjednávat o uspořádání, které by reflektovalo politickou realitu," řekl Miroslav Kalousek, šéf KDU-ČSL. "Nevypovídáme koaliční smlouvu, nabízíme možnost jednat i o jiném uspořádání. Chceme vítězi voleb rozvázat ruce. U opoziční smlouvy ale asistovat nebudeme," dodal.

Předseda zelených Martin Bursík uvedl, že jeho strana preferuje rychlou cestu k předčasným volbám. K nim by podle Bursíka politici měli dojít buď prostřednictvím poloúřednické vlády, nebo s dočasnou menšinovou vládou. Také zelení odmítají jakoukoli formu případné opoziční smlouvy ODS a ČSSD. "Zelení tím vytvářejí prostor, aby umožnili hledání nových politicky průchodných řešení," dodal Bursík.

Také předseda ODS řekl, že koaliční smlouva bude příští týden zrušena. Zároveň však řekl, že ODS bude nadále s oběma stranami spoupracovat - i když v jiné formě.

První dohoda ODS A ČSSD

Lídři ODS a ČSSD přitom už v zákulisí došli k první dohodě - o tom, jak vyřešit hrozící obří schodek připravovaném státního rozpočtu, který zatěžují zákony přijaté ve sněmovně v době předvolební kampaně.

Foto: Aktuálně.cz
  • PRVNÍ DOHODA ODS A ČSSD JE NA SVĚTĚ
    Topolánek a Paroubek se dohodli, jak připravit rozpočet. Jejich strany připouštějí, že se může odsunout zvýšení sociálních dávek schválených před volbami.

I to může být signál k tomu, že jednání velkých stran jsou úspěšnější a směřují k dohodě, ovšem v podobě, která evokuje někdejší opoziční smlouvu.

Ustavující schůze poslanecké sněmovny
Ustavující schůze poslanecké sněmovny | Foto: Ludvík Hradilek

Sněmovna, opět odloženo

Poslanci se dnes sešli k šesté volbě předsedy sněmovny. Jednání ale odložili a své vedení se pokusí zvolit až na sedmý pokus. Sejdou se za týden v pondělí.

Lídři ODS a ČSSD mají tedy více než týden na to, aby se dohodli na jménech, která obsadí nejen nejvyšší post ve sněmovně i místopředsedy komory.

Poslanci si odhlasovali, že se k další volbě sejdou v pondělí 14. srpna. Schůze začne ve 14 hodin. Přihlásit své kandidáty ale strany mají čas jen do pátku osmi hodin večer.

Sedmá volba by podle mnohých mohla být poslední, tedy první úspěšnou. Lídři nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek už usedli k jednacímu stolu.

Posedmé a naposledy

Bude to ale skutečně naposled? Poslanci doufají, že ano.

"Myslím, že ano. I předsedové ODS a ČSSD řekli, že teď už se domluví. Už není kam uhýbat," řekla deníku Aktuálně.cz poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Lubomír Zaorálek (ČSSD), dosud předsedající sněmovně, je také mírně optimistický. "Kéž by, přál bych si to.Ale v této nejisté situaci to nikdo nemůže říct. Pokud se dohodneme na vládě, určitě vznikne i vedení sněmovny," řekl deníku Aktuálně.cz Zaorálek.

Zasedání sněmovny.
Zasedání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Podle něj by bylo žádoucí, aby jeden z postů místopředsedy sněmovny obsadili i komunisté. "My říkáme, že by i v orgánech sněmovny mělo být poměrné zastoupení parlamentních stran a KSČM má proto na funkci také nárok," řekl Zaorálek. "Myslím, že i komunisté by měli dostat předsedu jedné komise, jednoho až dva předsedy výborů a jednoho místopředsedu sněmovny," dodal.

Šojdrová s tím nesouhlasí. "Principiálně jsme proti tomu. Ale bude záležet na dohodě velkých stran. Pokud to bude ČSSD prosazovat a její postoj tomu dnes napovídá, komunisté posty zřejmě získají," řekla Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy