Ruzyň se připravuje na privatizaci

Pavel Baroch
13. 3. 2007 13:20
Praha - Ministerstvo dopravy hodlá letos státní podnik Letiště Praha převést na akciovou společnost a příští rok Ruzyň zprivatizovat.
Letadlo ČSA před terminálem na letišti v Ruzyni.
Letadlo ČSA před terminálem na letišti v Ruzyni. | Foto: Ondřej Besperát

Kolik peněz by stát mohl z prodeje ruzyňského letiště získat, si ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) zatím nedokáže odhadnout. "Samotný výnos neumím odhadnout," řekl Řebíček. "Špatně se to odhaduje," dodal.

Časopis Týden před měsícem napsal, že tržní hodnota pražského letiště by se mohla vyšplhat až k 65 miliardám korun.

Ministru Řebíčkovi by se ovšem zamlouvalo, kdyby se při privatizaci zvolila metoda dlouhodobého pronájmu na třicet až čtyřicet let. V tom případě by ovšem byl výnos nižší než při klasickém prodeji.

Podle Řebíčkova náměstka Ivo Vykydala jsou ovšem ve hře i další varinaty - prodej akcií na burze nebo výběr strategického partnera.

Nejprve vznikne akciová společnost

Po té již mohli "první" pasažéři (VIP hosté a novináři) nastoupit k vyhlídkovému letu nad Prahou.
Po té již mohli "první" pasažéři (VIP hosté a novináři) nastoupit k vyhlídkovému letu nad Prahou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Prvním krokem k tomu, aby se Ruzyň mohla zprivatizovat, je převod státního podniku na akciovou společnost. To chce ministerstvo stihnout ještě letos.

Ministr Řebíček uvedl, že v tuto chvíli jednají jeho podřízení o tom, jaký bude akciový podíl hlavního města Prahy a středočeského kraje.

"Řešíme skladbu akcionářů," řekl Řebíček. Dodal, že u evropských letišť je standardní, že v nich mají majetkovou účast města či kraje.

Pozemky a nová ranvej

Ruzyňské letiště se rok od roku rozrůstá a vloni odbavilo rekordních 11,5 milionů cestujících. Náměstek ministra Vykydal uvedl, že další výraznější rozvoj je možný, až bude vybudována nová ranvej.

Její stavbu ovšem komplikuje to, že část pozemků vlastní skupina Penta. Letiště a ministerstvo dopravy nyní prověřuje, zda by pro Ruzyni bylo výhodnější tyto pozemky vykoupit, anebo aby je stát vyvlastnil.

Proti stavbě nové dráhy se postavilo i občanské sdružení ze sousední obce Nebušice, které se obává, že letadla startující a přistávající z nové dráhy výrazně zhorší životní podmínky ve vsi - především naroste hluk.

Občanské sdružení chce stavbu nové ranveje zastavit třeba i u soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy