Letiště čekají na strategické partnery

dkl
23. 1. 2007 12:15
Praha/Mošnov - Provozovatelé letišť si již brousí zuby na česká runwaye, vláda i kraj jim vychází vstříc.
Foto: Aktuálně.cz

Ministr dopravy Aleš Řebíček uvádí, že by byl rád, aby do státních firem vstoupil soukromý kapitál. Vedle ČSA a Českých drah by podle něj mělo být ke vstupu strategického partnera připraveno i samotné Letiště Praha. A to do konce tohoto roku.

Stejně tak na svoji příležitost čeká i Moravskoslezský kraj, který je vlastníkem letiště v Mošnově. Ten do něj ve spolupráci s Evropskou unií "nalil" od roku 2004 téměř 440 milionů korun a pečlivě ho tak připravuje na vstup investora.

Kraj ovládá letiště přes svoji akciovou společnost Letiště Ostrava. Ještě ale nemá připraven harmonogram, který by naznačoval, kdy k prodeji dojde.

Chceme, nevíme jak

Ministr Řebíček chce mít "své" firmy připraveny do konce roku. Přesné plány přesto ještě nejsou na stole.

"O tom, jakým způsobem se budou akcie prodávat, jestli současně se státem budou prodávat i další akcionáři, a jaký bude přesný časový plán transakce, se teprve začne jednat," uvádí mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Velkou chuť na letecký byznys má například skupina Penta s Markem Dospivou v čele. V konsorciu s vídeňským letištěm dokonce získala v tendru bratislavské letiště. Tuto transakci ale zrušila vláda Roberta Fica, neboť se skupině nepodařilo získat povolení Antimonopolního úřadu.

A tak se firma "zahojila" alespoň tím, že koupila Aero Vodochody za 2,91 miliardy korun. K slavnému výrobci letadel totiž patří i letiště, které má v plánu znovu vystavět.

Češi, milovníci létání

Investice do českých letišť by mohly být pro investory velmi atraktivní. Ruzyně totiž loni odbavila rekordní počet pasažérů. Přes dva terminály prošlo 11,5 milionů lidí, což je o 700 tisíc víc než v roce předešlém.

Ještě rychlejší růst zaznamenalo letiště v Mošnově, když jeho branami prošlo o třináct procent cestujících víc. Celkově tak služeb moravského terminálu využilo přes 300 tisíc lidí.

Za posledních pět let si na své konto Mošnov připsal dvojnásobný nárůst zájmu. Díky nové odletové hale však může posloužit až 1,5 milionů klientů.

Mošnovské centrum je užíváno především pro nepravidelné charterové lety a pro pravidelné cesty do Prahy a do Vídně.

Charteroví cestující ostatně výrazně přibývají i Praze. Na Ruzyni jich loni bylo již 35 procent z celkového počtu pasažérů.

Přesto základem jsou stále lety pravidelné, mezi nimiž hraje prim spojení do Londýna, kterého využil jeden milion lidí. Přes 670 tisíc lidí se vydalo směrem na Paříž a téměř půl milionu směřovalo do Frankfurtu nad Mohanem.

 

Právě se děje

Další zprávy