Povodně zimu v škodách netrumfují

Marek Odstrčilík
6. 4. 2006 0:01
Praha - Zima způsobila škody za zhruba miliardu. Ty záplavové se zatím odhadují na stovky milionů.

Částka z povodní se sice ještě  zvýší, až se započítají vzniklé škody na objektech určených k podnikání, ale pojišťovny se vesměs shodují, že škody spíše působil mráz než rozvodněné toky.

Podle tiskového mluvčího Kooperativy Marka Vicha eviduje Kooperativa za první čtvrtletí 8071 škod za 343 milionů korun, které vznikly tíhou sněhu a ledu.

"Povodňových škod máme zatím nahlášeno asi 800. Odhadujeme, že v celkovém objemu do 50 milionů korun. Situace se ale mění každým dnem a každou hodinou," řekl Vich.

Zima přijde Českou pojišťovnu na půl milirady

Podobně je na tom i jednička na trhu, Česká pojišťovna. "Od začátku zimy zaevidovala Česká pojišťovna zhruba 15 tisíc pojistných událostí z tíhy nebo sesuvu sněhu, či námrazy s celkovým odhadovaným plněním půl miliardy korun," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

"Další stamiliony byly a ještě budou kvůli zimě vyplaceny za dopravní nehody, kterých se od ledna do dnešních dní přihodilo přes 55 tisíc," dodal Bálek.

Foto: Svatopluk Losman

Co se týká povodní, tak Bálek řekl, že kvůli velké vodě klienti oznámili téměř 4500 pojistných událostí. "Celkově odhadujeme škody z letošních záplav na více než sto milionů korun," řekl Aktuálně.cz Bálek.

Allianz vyčíslila letošní škody způsobené sněhem a mrazem na 60 milionů. "Jsou téměř patnáctkrát vyšší než vloni. Za první tři měsíce 2005 jsme evidovali škody za necelé čtyři miliony korun," uvedl Milan Káňa, tiskový mluvčí Allianz.

"Záplavové škody odhadujeme stále na několik desítek milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené domy, sklepy a poničené stavby. Máme ale i několik desítek větších škod, například zaplavené akvacentrum v Blansku nebo malou elektrárnu poblíž Chrudimi," podotkl Milan Káňa.

Krutá zima způsobila především škody na střechách, okapech a římsách. Pojišťovny také evidují poškození  zastřešení bazénů.

Zemědělci: Na ochranu více peněz

Ministerstvo zemědělství dává v posledních letech na dotace protipovodňových projektů stovky milionů korun ročně.

"Pro zajištění účinné ochrany před povodní alespoň na nejohroženějších územích během několika málo let by Česká republika potřebovala najít v rozpočtu asi pět až sedm miliard korun ročně," řekl Hugo Roldána z odboru komunikace ministerstva zemědělství.

Od roku 1997 dal resort na dotace protipovodňových opatření zhruba 3,3 miliardy korun. Ve fungujícím programu prevence na roky 2002 až 2007 zbývá z celkových čtyř miliard korun utratit ještě asi 1,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy