Záplavy se ekonomiky zásadně nedotknou

Marek Odstrčilík, Martina Macková
1. 4. 2006 0:01
Praha - Škody při současných záplavách by neměly dosáhnout takové výše jako v roce 2002. Tehdy byly celkové škody vyčísleny na téměř 73 miliard korun.
Řadové domky u řeky v Plané nad Lužnicí.
Řadové domky u řeky v Plané nad Lužnicí. | Foto: Andrea Jiroušová

Pojišťovny a povodně v ČR 1997 2002

"Pokud se rozsah letošních jarních povodní dále dramaticky nezvýší a nepřekoná podstatně letní záplavy z roku 2002, pak jejich dopad na ekonomiku jako celek bude téměř zanedbatelný," uvedl ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

To potvrdil i analytik Patria Finance David Marek. "Přímý dopad současných záplav nebude v číslech o české ekonomice postřehnutelný. Měřitelné dopady bude ale možné pozorovat na regionální úrovni. S nadsázkou by se podle něj dalo říci, že dokud bude na suchu Praha, Mladá Boleslav a Kolín, ekonomické statistiky se nepohnou ani o píď", dodal Marek.

Na vyčíslení škod je zatím brzo  Ministerstvo životního prostředí ani zemědělství nemají zatím odhady z krajů či měst, kde velká voda zasáhla. "Je to předčasné, dnes si to nikdo netroufne odhadnout," řekla Aktuálně.cz Jarmila Krebsová z tiskového oddělení MŽP.

"Škody by ale neměly být vyšší než v roce 2002," míní Jiří Felčárek z ministerstva zemědělství. "Tehdy voda přišla v krátké době a nebylo možné s ní nic dělat. Dnes je nárůst spíš pozvolný a povodňová vlna se nekoná," řekl Felčárek.

Vláda schválila peníze na škody

Vláda však již včera schválila peníze na škody. Obcím uvolnila celkem 380 milionů korun. Další desítky milionů korun může vláda ještě uvolnit. Peníze sice půjdou na nákup provizorních buněk na bydlení, ale měly by sloužit také už i na  rekonstrukce silnic.

Státní peníze chce vláda rozdělit do několika programů. Na přenosná ubytování, potraviny a hygienické prostředky obce dostanou 20 milionů korun, na ochranu majetku obcí před povodněmi je vyčleněno 30 milionů korun, v rámci regionálního programu podpory na rekonstrukce cest a různých zařízení obce dostanou 330 milionů korun.

Pomoc nabízí hygiena i charita

Lidé nejvíce postižení povodní také mohou získat dávky až 30 tisíc korun, těhotné ženy polovinu. Na příštím zasedání kabinetu ministerstvo pro místní rozvoj předloží novelizaci nařízení, které se bude týkat půjček na rekonstrukce po povodních.

Lidé budou mít nárok na 150 tisíc korun s dvouprocentním úrokem, které byly dosud určeny pouze manželům do 36 let.

Úlevy dostanou i podnikatelé - obdrží záruky na úvěr do výše 10 milionů korun s dvouprocentním úročením.

Pojišťovny to zvládnou

Pojišťovny po záplavách v roce 2002 zaevidovaly kolem 82 000 pojistých událostí v celkové vyši kolem 35 miliard korun. V souvislosti s nynějšími záplavami zaznamenaly pojišťovny již stovky škod za desítky milionů korun. Velký nárůst počtu pojistných událostí očekávají v dalších dnech.

Podle tajemníka České asociace pojišťoven Jana Kábrta nedosáhnou následky stávajících povodní takového rozsahu.  Pojišťovny očekávají, že je zlikvidují bez větších problémů," řekl Kábrt.

Pojišťovna Allianz do této chvíle eviduje přes sto pojistných událostí za přibližně sedm milionů korun. Podle tiskového mluvčího pojišťovny Milana Káni bylo na povodně nasazeno několik desítek lidí, likvidátorů i obchodních zástupců.

"Ty teď Zjišťují přímo na místě případný rozsah škod. Po této evidenci počítáme s nasazením likvidátorů, kteří zdokumentují škody a zahájí výplatu pojistného plnění," sdělil Kaňa.

Foto: Zuzana Hronová

Káňa dále uvedl, že Allianz je připraven na požádání poskytnout svým klientům zálohu až do výše 50 procent z odhadované škody, aby mohli co nejrychleji začít s opravou svého majetku.

"Předpokládáme, že případnou zálohu by mohl klient obdržet do několika dnů po dokumentaci škody," podotkl mluvčí pojišťovny Allianz.

Klientský servisu České pojišťovny zaznamenali jen během dnešního dopoledne přes 250 pojistných událostí z povodní a záplav a jejich celkový počet se blíží 1500.

"Zatím máme v terénu kolem stovky mobilních techniků a počítáme s navýšením jejich počtu ze záložních zdrojů ještě nejméně o polovinu.

Zvláštností letošního jara je, že v podstatě jedna kalamita přechází v druhou a každá z nich má z hlediska likvidací svá specifika," uvádí ředitel odboru mobilních techniků Petr Klas.

Po posledních záplavách Allianz na konci roku 2002 zvýšil sazby za pojištění majetku. Hlavním důvodem byl podle Milana Káni tlak zajistitelů, kteří podstatně zvýšili zajistné sazby.

Zvýšení po povodních 2002 potvrdila i Česká pojišťovna. "Po záplavách 2002 jsme zvedly sazby o zhruba 20 procent," řekl Bálek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy