Hurikány nejvíc zranily pojišťovny

Dušan Klimeš
14. 3. 2006 11:00
Mnichov - Rekordní škody napáchaly vloni přírodní katastrofy. Pojišťovny přesto vydělávají.

Přestože k největším přírodním katastrofám uplynulých měsíců patřila tsunami, která udeřila v jihovýchodní Asii na konci roku 2004, dopad na pojišťovny a zajišťovny byl minimální. Škody na majetku a lidských životech byly sice enormní, avšak jen velmi malá část obyvatel byla pojištěna.

Ani zemětřesení zisky nezasáhlo

Obdobná situace nastala i s "nejvražednější" katastrofou loňského roku - se zemětřesením v Kašmíru. Až sto tisíc mrtvých a milióny lidí bez příbytku, dopad na pojišťovny však zanedbatelný.

A tak největší újmu utrpěly pojišťovací a zajišťovací instituce v důsledku ničivých hurikánů, které postihly Mexický záliv, tedy především jih USA. Během "sezony hurikánů" se vytvořilo třináct těchto živlů, nejvíc od roku 1969, a z toho tři měly sílu pět, což se ještě v žádném roce nestalo.

Největší zajišťovna světa Münchener Rück si musela ze zisku před zdaněním odepsat kvůli Katrině a dalším hurikánům 2,3 miliardy dolarů. Přesto se pak mohla pochlubit čistým výsledkem 1,3 miliardy eur za čtvrté čtvrtletí, tedy čtyřikrát lepším než vloni.

Foto: Aktuálně.cz

Celkově tak vydělala za loňský rok bezmála 2,7 miliardy eur.

"Jak už jsme oznámili v prosinci, pomohl nám prodej našich podílů ve společnostech UniCredito a Allianz," citovala agentura Bloomberg šéfa mnichovského ústavu Nikolause von Bomharda.

Víc než třetina pojištěna

Podle Münchener Rück loni rozmary počasí způsobily ekonomické škody ve výši 200 miliard dolarů. Jedná se tak o smutný rekord překonávající škody roku 2004 o 55 miliard.

Více než jedna třetina zničeného majetku byla pojištěna. Ústavy tak byly nuceny vyplatit přibližně 90 miliard dolarů náhrad. A více než 60 miliard dolarů z toho "padlo" právě na hurikány. 

Hurikán, jenž zasáhl ekonomiku a pojišťovny nejvíce, byla Katrina, která spustila své řádění na konci srpna. Její dopad na ekonomiku vyčíslili odborníci na celých 125 miliard dolarů. Pojištěného majetku v této částce bylo za 45 miliard dolarů. Před Katrinou byl nejničivější hurikán Andrew, který v roce 1992 řádil na Bahamách a na jihu USA a napáchal tu škody za 22 miliard dolarů.

Druhé a třetí místo v žebříčku škodních událostí patří opět hurikánům, Wilmě a Ritě. Vývoj roku 2005 tak nutí pojišťovatele a zajišťovatele, aby přehodnotili své modely a vzali v úvahu nová rizika, jako je častější výskyt hurikánu a jeho ničivější dopady.

 

Právě se děje

Další zprávy