Policie stíhá Pecinu kvůli odměnám ČEZ

čtk
5. 1. 2007 6:20
Praha - Kvůli motivačnímu programu, kterým ČEZ dával šanci vydělat miliony manažerům a členům dozorčí rady, obvinila policie vysoké státní úředníky.

Obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku čelí podle žalobce Martina Omelky celkem deset lidí. Hrozí jim až osm let vězení.

Mezi lidmi, které policie obvinila kvůli odměnám získaným v rámci opčního programu nejziskovější firmy v zemi, je například i nynější ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina.

Šéfové ČEZ začínají vybírat miliony
Přečtěte si o podrobnostech motivačního programu i to, kolik na něm kdo může vydělat

Kriminalisté dále stíhají například také vládního tajemníka pro přípravu českého předsednictví EU Zdeňka Hrubého. Informace o policejním stíhání byla známa už dříve, o konkrétních jménech však až dnes informují deníky Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.

Pecina: nic špatného jsem neudělal

Podle deníků policie dále obvinila bývalé náměstky ministra průmyslu Zdeňka Vorlíčka a Václava Srbu, někdejší náměstky ministra financí Tomáše Potměšila a Pavla Suchého nebo poslance ODS Oldřicha Vojíře. Všichni ve společnosti ČEZ působili v dozorčí radě jako zástupci státu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Koho policie stíhá

  • Martin Pecina - současný šéf antimonopolního úřadu
  • Zdeněk Hrubý - vládní tajemník pro přípravu českého předsednictví EU  
  • Zdeněk Vorlíček, Václav Srba, Tomáš Potměšil, Pavel Suchý - bývalí náměstci ministrů průmyslu a obchodu a financí
  • Oldřich Vojíř - bývalý poslanec ODS

"Škodu jsem podle policistů způsobil tím, že jsem jako člen dozorčí rady ČEZ přijal a neodmítl kapitálovou životní pojistku," řekl HN Pecina. Uvedl, že životní pojistky jsou standardním nástrojem, kterým motivují jak soukromé, tak státní a polostátní firmy. Podle MfD policie vyčíslila, že Pecina poškodil ČEZ o 1,3 milionu korun. Ředitel ÚOHS v tisku odmítl, že by porušil nějaká pravidla či zákon. Také ostatní obvinění uvedli, že se ničeho protiprávního nedopustili. Hrubý se k případu nechtěl vyjádřit.

Opční program umožňuje manažerům ČEZ zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Naopak pro členy dozorčí rady valná hromada ČEZ tuto výhodu v roce 2005 zrušila.

ČEZ: je to standartní program

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že společnost považuje opční program za standardní nástroj motivace svého managementu a vztahuje se i na členy dozorčí rady. Těm je prý také poskytováno kapitálové životní pojištění.

Oba programy prý navrhly renomované advokátní kanceláře a jsou v souladu s českým právním řádem. ČEZ je prý připraven předložit policii veškeré podklady potvrzující, že opční program stejně jako kapitálové životní pojištění je v souladu se zákonem.

Vzhledem k tomu, že cena akcií společnosti téměř neustále stoupá, mohou manažeři na jejich pozdějším prodeji vydělat vysoké částky. A právě kvůli vysokým ziskům souvisejícím s výrazným růstem akcií ČEZ byli jeho představitelé kritizováni.

Upraveno pod tlakem

Pod tlakem této kritiky na konci letošního května valná hromada firmy program upravila. Jeho příští účastníci si tak budou moci vydělat maximálně 100 procent původní hodnoty akcie. Příští členové vedení ČEZ také na rozdíl od současných budou moci celou opci uplatnit až po třech letech po jejím poskytnutí.

Změna se ale netýká nynějších členů managementu. Nejvíce může z vedení společnosti vydělat její generální ředitel Martin Roman, který v rámci opčního programu drží 750.000 akcií. Roman akcie může zakoupit za 139 korun za kus, přičemž jejich dnešní cena je zhruba sedminásobná. Motivačního programu se účastní i devět členů řídícího výboru firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy