ČEZ: Investice v Bosně bude rekordní

dkl, ČTK
4. 12. 2006 16:20
Praha - Největší česká investice v zahraničí a největší přímá investice v Bosně. Tak bude vypadat nová elektrárna firmy ČEZ.

Na 1,5 miliardy eur, tedy 42 miliard korun, vyjde nová uhelná továrna elektrárny ČEZ, kterou se firma rozhodla postavit v bosenské lokalitě Gacko.

"Jedná se o dosud největší zahraniční investici české firmy, stejně jako se jedná o dosud největší přímou zahraniční investici směřující do Republiky srbské v Bosně a Hercegovině vůbec," prohlásil generální ředitel firmy Martin Roman.

Dost peněz z Česka

Smlouvu o nové elektrárně podepsal s premiérem Republiky srbské Miloradem Dodikem.

Podle Romana je chystaný projekt dalším krokem v naplňování vize společnosti ČEZ stát se lídrem na trhu s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy.

Zdroje na to český energetický gigant má. Je totiž nejziskovější společností v Česku. Za devět měsíců do září vydělal více než 22 miliard korun čistého zisku. To je o padesát procent více, než loni.

Těsná většina

Investici uskuteční firma Nove Elektrarne RS, kterou ČEZ založí spolu s energetickou společností Republiky srbské ERS. Podíl ČEZ ve společnosti Nové Elektrarne RS dosáhne 51 procent.

Cílem podniku bude připravit a uskutečnit projekt výstavby nového uhelného zdroje, rozvoj přilehlého dolu a revitalizace 300 MW elektrárny Gacko.

ČEZ v rámci své zahraniční expanze již uspěl v Bulharsku nákupem tří distribučních společností a elektrárny Varna, v Rumunsku akvizicí majoritního podílu v distribuční společnosti Electrica Oltenia.

V letošním roce rozšířily výrobní portfolio skupiny také dvě polské elektrárny Elcho a Skawina.

 

Právě se děje

Další zprávy