Šéfové ČEZ začínají vybírat své miliony

Adam Junek, Dušan Klimeš
21. 8. 2006 18:30
Praha - Extrémně štědrý program odměn pro šéfy ČEZ se změnil; dozvuky předchozího systému však budou patrné ještě dlouho. Uvnitř: KDO MÁ KOLIK?

Právě tento pátek dřívější štědrosti využil člen řídícího výboru energetického gigantu Jaroslav Suk. Nakoupil dvacet tisíc akcií firmy za 243 korun a obratem je prodal za tržní hodnotu, tedy za 812 korun. Tím během pár minut vydělal zhruba 11,4 milionu korun. Z poloviny této částky musí Suk zaplatit daň z příjmu, uvedla ČTK.

Podobně zobchodovat může ještě 55 tisíc kusů akcií.

Manažeři za miliardu

ČEZ považuje opční program za standardní motivační prostředek managementu. Nicméně pod tlakem politiků a veřejnosti, kterým se nazamlouvaly extrémně vysoké odměny, na něž mají díky akciím šéfové státní firmy nárok, přistoupila společnost v letošním k úpravě pravidel. Stát vlastní v ČEZ přes tři pětiny akcií.

Infobox

JAK VYDĚLAT V ČEZ

Kolik by si členové představenstva vydělali, kdyby dnes nakoupili a hned prodali své akcie ČEZ. Údaje před zdaněním v milionech korun.

Jméno Suma Martin Roman 509,3 Jiří Borovec 183,5 Daniel Beneš 93,5 Tomáš Pleskač 80,5 Alan Svoboda 197,2 Zdeněk Pasák - 3,2

Stát vysává z ČEZ miliardy

Dříve si mohl manažer kdykoli koupit dané množství akcií za průměrnou cenu za šest měsíců před jeho nástupem a ve vhodnou chvíli je prodat. "V roce 2001, kdy se opční program schvaloval, nikdo nečekal, že cena akcií poroste takovým tempem," hájil politiku odměn šéf kolosu Martin Roman, který zatím opčního programu nevyužil. Nikdo ze současných šéfů ČEZ tehdy ještě ve vedení firmy nebyl.

Nově od letošního roku platí, že se cena počítá jen měsíčním průměrem, ale hlavně zisk je omezen sta procenty původní ceny akcie. Jenže to se týká jen nového člena představenstva či řídícího výboru. V této chvíli tedy jen Zdeňka Pasáka, který do "vedoucího sboru" nastoupil letos v dubnu.

Ten ale nyní rozhodně své možnosti nakoupit a prodat 300 tisíc kusů akcií nevyužije. Prodělal by na tom totiž přes tři miliony korun. Dnešní hodnota titulů ČEZ se pohybuje okolo 818 korun, Pasák je může přitom nakoupit za 829 korun.

Ostatní z vedení energetické firmy by na tom byli podstatně lépe. Martin Roman má nárok nakoupit 750 tisíc akcií a to za pouhých 139 korun za kus. Výdělek před zdaněním by se tak k dnešnímu dni vyšplhal asi na půl miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz

Informace o prodeji a držení akcií musí manažeři zveřejňovat a hlásit České národní bance, aby svými "neuváženými" kroky například zásadním způsobem neovlivnili aktuální kurs akcií.

Miliony na dům

Na zhruba stejnou částku by si přišlo i pět zbývajících členů představenstva. Devítka lidí z řídícího výboru disponuje maximálně 75 tisíci akcií, a jejich výdělek by k dnešnímu dni nepřesáhl ani u jednoho z nich 42 milionů korun.

Na začátku letošního června zobchodoval deset tisíc akcií výrobní ředitel ČEZ Jiří Borovec, čímž vydělal pět milionů korun před zdaněním. "Kupuji v Praze rozestavěný dům, který potřebuje další investice. V akcie firmy mám stále maximální důvěru," řekl tehdy Borovec. Ten má ještě nárok nakoupit za výhodnou cenu 290 tisíc akcií.

Pokud manažeři s prodejem akcií počkají, mohou na tom vydělat. Podle analytika společnosti Atlantik FT Jana Langmajera by cena akcií ČEZ mohla za rok dosáhnout až 960 korun.

Obchodníci firmy Patria Finance jsou ještě optimističtější. Myslí si, že fundamentální cena akcií je 1065 korun, tedy že již dnes by měly mít takovouto hodnotu.

 

Právě se děje

Další zprávy