Akcie ČEZ pod značkou: Firma sobě

dkl
1. 11. 2006 11:00
Praha - Na chtivé investory, kteří se těšili na porci akcií ČEZ, které drží stát, se zřejmě nedostane. Ministr Tlustý má jiný plán.

Prodej akcií je smělá cesta, jak zalepit třicetimiliardovou díru v rozpočtu.

"Záměr státu prodat zanedbatelnou část akcií, tedy pět až deset procent, společnosti ČEZ je nezbytným krokem pro vyrovnání bilance státního rozpočtu na příští rok," uvedl ministr Vlastimil Tlustý v online diskusi deníku Aktuálně.cz.

Potřebuje totiž vyhovět požadavku ČSSD a akcie energetického giganta prodat pod kontrolou nejsilnější opoziční strany. A tak se rýsuje možnost, že akcie, které vlastní stát, si koupí sama společnost ČEZ. První tuto informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny

Burza má smůlu

Investoři a akciový obchodníci tak znovu přijdou zkrátka a nejobchodovanější titul pražské burzy nenabídne novou dávku akcií.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

HN citují i ministra Vlastimila Tlustého, který tuto formu prodeje považuje za schůdnou hlavně pro ČSSD. Přestože sám by podle svých slov upřednostňoval prodej přes burzu či nalezení strategického partnera.

Co by ČEZ s nově nabytými akciemi dělal? Zničil je. Paradoxně by na tom ale vydělal. Nemůže totiž akcie koupit od státu přímo, musel by vyhlásit veřejnou nabídku odkupu. Ta by musela znít na částku nižší, než kolik je možné získat na burze. Pak by se našel jediný zájemce, který by své akcie chtěl firmě ČEZ prodat za tuto "nízkou" cenu. Tím by byl stát.

Ale ani ten by tak úplně na celé transakci netratil. Po prodeji sedmiprocentního balíku by mu zůstalo asi 60 procent. Po plánovaném odkupu a zničení akcií by ale podíl státu znovu stoupl na 65 procent.

Ústupky jiným

Tlustý vzdává další boj s ČSSD jen proto, aby prosadil rozpočet. Paroubkova strana mu totiž přislíbila podporu jen za podmínky, že ČEZ nebude privatizován. A pokud bude, že nad tím bude mít ČSSD kontrolu. Tuto podmínku ale prodej přes burzu nesplňuje.

Ministr Tlustý vymýšlí, jak prodat ČEZ
Ministr Tlustý vymýšlí, jak prodat ČEZ | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jsou ale i další možnosti, jak narůstající díru v rozpočtu zalátat. Stát stále drží podíl v Mittal Steel, který by bylo možné prodat, radí aktuální vydání časopisu Týden. To ale vláda odmítá s tím, že chce s prodejem počkat až na konec arbitráže, kterou stát vede se společností Petrcíle.

Nabízí se i privatizace Letiště Praha, Českých aerolinií, nebo České pošty. Přesto většina analytiků se jednoznačně shoduje, že nejlepším lékem na deficit je střídmé hospodaření státu, zastavení rozhazovačné politiky a šetření na správných místech.

 

Právě se děje

Další zprávy