Kolik platíme za elektřinu? Porovnání cen v zemích EU

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 5. 2012 16:00
Elektřina ve druhém pololetí loňského roku zdražila o 5,2 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Lucemburk - České domácnosti platí za elektřinu čtrnáctou nejvyšší cenu v Evropské unii.

Průměrná cena za sto kilowatthodin ve druhém pololetí roku 2011 činila v Česku 14,7 eura, tedy 364 korun. Meziročně došlo ke zdražení o 5,2 procenta.

Vyplývá to z dat, která v pátek publikoval statistický úřad Eurostat.

Ceny jsou porovnané podle takzvaných standardů kupní síly (PPS), což je uměle vytvořená měna, která stírá rozdíly v cenových hladinách mezi zeměmi.

Podle této metodiky platí za elektřinu nejvíce uživatelé na Kypru a v Maďarsku. Na třetím místě byli Slováci. Nejnižší ceny naopak měli Finové, Francouzi a Řekové.

Meziroční změny se v jednotlivých zemích lišily. Zatímco v Lucembursku elektřina zlevnila o pět procent, v Lotyšsku zdražila o více než čtvrtinu, na Kypru o 19 procent, ve Španělsku a Portugalsku o 13 procent. Beze změn zůstaly ceny ve Finsku, v Litvě a na Maltě.

Pokud jde o absolutní ceny vyjádřené v eurech bez ohledu na kupní sílu, platili nejmenší částku Bulhaři (8,7 eura za 100 kWh), Estonci (10,4 eura) a Rumuni.

Nejvyšší částky naopak uhradili Dánové (29,8 eura) a Němci (25,3 eura). Uvedené dvě země přitom skončily ve srovnání dle PPS na devátém, respektive čtvrtém místě.

Průměrná cena v celé Evropské unii činila podle Eurostatu 18,4 euro za 100 kilowatthodin.

V rámci celé Evropské unie elektřina ve druhém pololetí loňského roku meziročně zdražila o 6,3 procenta.

Ceny plynu se za téže období zvýšily o 12,6 procenta. Největšího zdražení se v tomto případě dočkaly domácnosti ve Velké Británii (o 27 procent) a v Lucembursku (o 22 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy