Daně na solární elektrárny platí. Stát ušetří miliardy

Tomáš Fránek, Pavel Baroch
16. 5. 2012 10:10
Ústavní soud nezrušil daně uvalené na provozovatele fotovoltaických elektráren
Fotovoltaická elektrárna na hrázi chemického odkaliště v Rožné
Fotovoltaická elektrárna na hrázi chemického odkaliště v Rožné | Foto: Energie 3000 s r.o.

Brno - Speciální daně na fotovoltaickou energii, které vláda Petra Nečase uvalila i na již provozované elektrárny, jsou v pořádku.

Rozhodl o tom Ústavní soud, když nevyhověl návrhu skupiny senátorů. Ti chtěli zrušit speciální zdanění, zavedené kvůli hrozbě výrazného zdražení elektřiny.

Podle ústavních soudců šlo ze strany státu o racionální a přiměřené opatření, které chrání veřejné zájmy.

Podle senátorů zasáhly změny zákonů do majetkových práv investorů a jejich práva na svobodu podnikání. Vadilo jim také to, že sněmovna změny přijala ve stavu legislativní nouze.

Stát může dál vybírat miliardy

Verdikt Ústavního soudu tak znamená, že stát ušetří miliardy korun z rozpočtu tak, jak po schválení tohoto zdanění počítal. Jen za loňský rok vybralo ministerstvo financí na této dani téměř šest miliard korun. Podobný výnos očekává i letos.

"Ústavní soud se v oblasti zdanění fotovoltaiky pragmaticky postavil na stranu státu. V důsledku jeho rozhodnutí lze očekávat, že provozovatelé solárních elektráren se nyní budou více soustředit na aktivní ochranu svých zájmů prostřednictvím žalob na ochranu investic," uvedl Tomáš Skoumal, partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie.

Vysoká výkupní cena

Soudci dnes uvedli, že přes potvrzení zdanění elektráren nemohou vyloučit zásah ve prospěch jednotlivých provozovatelů solárních elektráren - například v případech malovýrobců, kteří provoz elektráren financovali z bankovních úvěrů a jsou zatíženi platbou relativně vysokých úroků.

Foto: Jan Langer

Počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Aby vláda zdražení zabránila, zavedla spornou sérii opatření.

Senátoři napadli speciální 26% odvod z výkupní ceny, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren. Novela také zpětně prohlásila bezplatné emisní povolenky pro provozovatele elektráren za dar, a tím je včlenila do režimu darovací daně.

Třetím problémem bylo zrušení daňových prázdnin. Před přijetím napadené novely byly příjmy z výroby energie z obnovitelných zdrojů osvobozeny od daní na pět let, i to vláda "předčasně" zrušila.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace také zveřejnila analýzu, podle níž stát zpětným zdaněním a dalšími protisolárními opatřeními porušuje zákon.

"Děje se velká nespravedlivost vůči slušným podnikatelům," uvedl senátor Petr Šilar, který spolu se svými několika kolegy napadl vládní opatření u Ústavního soudu.

Narušení podnikatelského prostředí

Rozhodnutí Ústavního soud kritizovala Aliance pro energetickou soběstačnost. Uvedla, že solární daní Česko řešilo problém s fovovoltaikou dramaticky odlišně oproti jiným zemím EU. Daň podle aliance narušila stabilitu celého průmyslového sektoru i dalších zahraničních investic. 

"Zpětný zásah do stability právního prostředí, narušení garance návratnosti investic a rovnosti před zákonem může vybudovat nebezpečný precedent, který pak bude moci některá příští vláda zneužít u jakéhokoliv podnikatelského sektoru nebo finančního produktu pro občany. Bez ohledu na to, že rozhodnutí Ústavního soudu vzniklo v kontextu solární energetiky," řekl Pavel Šich, předseda Aliance pro energetickou soběstačnost.

Česká republika je podle aliance jediný stát v Evropské unii, který změnil podporu pro jeden z obnovitelných zdrojů zpětně.

Foto: Jan Langer

"Podpora pro obnovitelné zdroje pomohla prosadit nové odvětví na trh, který byl dosud ovládán monopolním postavením elektrárenských společností. Pochopitelně se musí postupně snižovat až k nule, ale jen u budoucích projektů. Úředníci a politici zbabrali regulaci, tíhu viny hodili na investory do čisté energetiky a neřekli ani 'promiňte, nezvládli jsme to'," dodal Martin Sedlák z aliance.

Stížnost na stát

Solární investoři už nicméně chystají žaloby na stát.

Jedenáct velkých zahraničních investorů, členů mezinárodního sdružení IPVIC, oznámilo, že za šest až osm týdnů podají žaloby na ministerstvo financí, s nímž od loňska vedli jednání o kompenzaci za retroaktivní daň platnou od roku 2011.

Proti retroaktivní dani se ohradila i Evropská komise, která upozornila české ministerstvo průmyslu, že není možné zpětně měnit podmínky pro podnikání.

Soud dal návod, tvrdí adovkát

Podle Michala Hrnčíře z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners rozhodnutí Ústavního soudu neznamená, že by padly naděje zahraničních investorů na úspěch v mezinárodních arbitrážích, protože soud jim částečně dává za pravdu.

"Zjednodušíme-li to, říká, že v konkrétních případech půjde o čísla, tedy o doložení návratnosti investice," řekl Hrnčíř.

"Ústavní soud přímo připustil možnost, že v konkrétním případě by mohl rozhodnout ve prospěch provozovatele elektrárny. Do jisté míry tedy dává návod, jak mají investoři postupovat. Nežalovat zrušení zákona, ale uplatnit své konkrétní nároky vyplývající z garancí. Případně využít další možnosti, které provozovatelům dává český daňový řád, kdy s touto možností přišlo ve svém stanovisku i samotné ministerstvo financí," dodal Hrnčíř.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Solární systémy - jejich prodej, realizace a poradenství.

 

Právě se děje

Další zprávy