Hrozba blackoutu zabrala. Soud zakázal větrníky v síti

Tomáš Fránek
7. 12. 2011 11:50
Provozovatel větrných elektráren prohrál spor o připojení do sítě
Foto: Reuters

Brno -  Tři větrné elektrárny postavené na jihu Moravy mohly ohrozit dodávky elektrické energie, a energetická firma je tak měla právo nepřipojit do sítě.

V prvním sporu, který doputoval až k tomuto definitivnímu verdiktu, o tom rozhodl Nejvyšší soud.

Ten dal po čtyřech letech soudních jednání za pravdu energetické společnosti E.ON, která odmítla do sítě připojit tři větrné elektrárny firmy Moravská energetika. Elektrárny firma postavila u obce Benešov nedaleko Boskovic.

Posudky pro i proti

Hrozbou blackoutu, tedy rozsáhlého výpadku elektrické energie, argumentovali kromě energetické firmy i úředníci a politici při připojování obnovitelných zdrojů energie do sítě několikrát. Loni dokonce kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny energetické společnosti přestaly solární a větrné zdroje načas do sítě připojovat úplně.

Firma Moravská energetika požádala o připojení tří elektráren na jihu Čech, připojení ale nejprve odmítl Energetický regulační úřad. A firma proto požádala soud, aby energetické společnosti E.ON připojení všech tří elektráren nařídil.

Okresní a pak i Krajský soud v Českých Budějovicích ale připojení elektráren odmítl. A to přesto, že firma Moravská energetika měla v rukou znalecký posudek, podle kterého nehrozily žádné problémy s výpadky dodávek elektřiny. A Moravská energetika také slibovala, že upraví vedení tak, aby byl kolaps sítě vyloučen.

Soudci si ale vyžádali další posudek ze Západočeské univerzity v Plzni. A ten potvrdil, že technické parametry připojení větrníků mohly skutečně dodávky elektřiny ohrozit. 

„Připojení není možné pro navýšení napětí, a tím i ohrožení kvality dodávky elektrické energie," rozhodli soudci.

Nikdo to zatím neřešil

Moravská energetika, která si na spor najala známého pražského advokáta Milana Hulíka, se proto obrátila na Nejvyšší soud s tím, že jde o případ, který dosud u soudu vyřešený nebyl. Znalecký posudek, na základě kterého se elektrárny nesměly připojit, označila firma za směs mlžení a odporujících si tvrzení.

Nejvyšší soud ale označil verdikty soudců z Českých Budějovic za správné. Podle senátu soudu vedeného soudcem Janem Huškem výhrady k jednotlivým znaleckým posudkům nejsou tím podstatným argumentem, který by měl vést k zásahu Nejvyššího soudu do celého sporu.

„Dovolání se jako nepřípustné odmítá," rozhodli soudci.

Přes omezující opatření státu a energetický firem v Česku výroba elektřiny z větrných elektráren poměrně rychle roste.

Větrné elektrárny vyrobily za prvních sedm měsíců letošního roku celkem 222,6 milionu kWh elektřiny. Za stejné období loňského roku byla produkce větrníků 174,5 milionu kWh.

V meziročním srovnání tak jde podle České společnosti pro větrnou energii  o 27,6% nárůst. Větrné elektrárny tak svým výkonem pokrývají roční spotřebu více než 60 tisíc domácností.
 
Ke konci července 2011 byl na území Česka ve větrných elektrárnách instalován výkon v hodnotě 217,1 MW. Do roku 2020 by instalovaný výkon ve větrných elektrárnách měl vystoupat na úroveň cca 1500 MW.

 

Právě se děje

Další zprávy