Kdo krade elektřinu ČEZu, je zloděj. I když byl poctivý

Tomáš Fránek
19. 10. 2011 8:30
Nejvyšší soud nařídil potrestat muže, který kradl elektřinu společnosti ČEZ
Foto: Reuters

Brno - Několik měsíců trvající krádeže elektřiny nejsou žádným nepatrným přestupkem a lidé si za ně zaslouží trest. A to i v případě, že zloděj dosud žil poctivě a nakonec za ukradenou elektřinu zaplatil.

Nejvyšší soud v důležitém sporu dal zapravdu názoru Nejvyššího státního zastupitelství, které protestovalo proti osvobození muže, z jehož domu mizela elektřina dodávaná společností ČEZ. Až dosud to vypadalo, že muž vyvázne bez trestu.

Spory o to, jak trestat a kontrolovat černé odběry energie řeší politici, soudy i úřady intenzivněji od doby, kdy se objevily informace o komandu energetické společnosti ČEZ, které proti neplatičům elektřiny postupovalo velmi tvrdě.

Nebylo to závažné

Kontroly energetických společností loni v Česku odhalily nelegální odběry elektřiny za více než 150 milionů korun.

K Nejvyššímu soudu nyní doputoval případ z Olomouce. Muž byl obviněný z toho, že z jeho domu v letech 2002 až 2004 mizela elektřina dodávaná společností ČEZ, škoda převýšila 130 tisíc korun. Muž nakonec škodu zaplatil, k soudu se ale jeho případ stejně dostal.

Okresní a pak i Krajský soud v Olomouci ale rozhodly, že muž potrestán nebude. Počínání muže podle soudců nebylo pro společnost nebezpečné, škodu zaplatil, a to dokonce vyšší sumou, než byla společností ČEZ vyčíslena. A muž dosud žil poctivě a bezúhonně, proto by trestán být neměl.

S tím ale nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství, které se kvůli tomuto případu obrátilo na Nejvyšší soud. Podle státních zástupců nemůže být muž zbavený trestního stíhání jenom proto, že byl bezúhonný, zaplatil škodu a že trestní oznámení na něj ČEZ podal až dva roky poté, kdy k černému odběru elektřiny došlo.

Trest by přijít měl

"Pokud soud dospívá k závěru, že skutek nedosahuje požadovaného stupně společenské nebezpečnosti činu pro společnost, nelze takový závěr dovodit pouze z odstupu času od jeho spáchání a zjištění, že úhrada škody obviněným byla realizována v několikanásobně vyšším rozsahu než v jakém byla vyčíslena v předmětném trestním řízení," uvedli státní zástupci v dovolání.

Nejvyšší soud dovolání vyhověl a nařídil celý případ znovu projednat.  "Stupeň společenské nebezpečnosti projednávaného skutku nelze označit za nepatrný," rozhodl senát soudu vedený soudcem Karlem Haschem s tím, že s ohledem na výši škody a způsob provedení krádeže elektřiny nepřipadá v úvahu zastavení trestní odpovědnosti muže.

Podle soudců to, že muž zaplatil vyšší částku, než byla škoda, není důvodem pro zastavení trestního stíhání. Ani dosavadní poctivost nemůže zastavit trestní řízení, může být brána pouze jako polehčující okolnost. "Jedná se projev aktivního a sofistikovaného jednání obviněného vůči poškozenému (ČEZ), když při takovém postupu obviněný využívá do určité míry i ochrany práv, vyplývajících z ochrany jeho obydlí," rozhodli soudci.

Jde už o druhý důležitý verdikt Nejvyššího soudu v případech načerno odebírané elektřiny. Podle verdiktů soudců z letošního jara energetická firma lidem elektřinu může znovu zapojit až ve chvíli, kdy zaplatí dluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy