Malé, ale horké. ČEZ dodá 120 elektráren na teplo

Karel Toman
6. 12. 2011 5:30
Zatím se ČEZ zaměřuje na výtopny a firmy, časem by chtěl dodávat "kogenerace" i do domů
Luděk Bobek, místopředseda samosprávy jednoho paneláku a jeho příležitostný kotelník.
Luděk Bobek, místopředseda samosprávy jednoho paneláku a jeho příležitostný kotelník. | Foto: Karel Toman

Praha - Do roku 2020 chce ČEZ v Česku instalovat nejméně 120 nových kogeneračních jednotek - malých plynových elektráren, které přímo v místě a s minimálními ztrátami dodají kromě elektřiny také teplo, a některé i chlad.

ČEZ tak chce postupně nahrazovat hlavně staré městské kotelny, a s desetiprocentním podílem se tak stát jedničkou v oboru.

Zatím se ČEZ zaměřuje spíš na větší městské výtopny a průmyslové podniky. Svou miniaturní plynovou elektrárnu a teplárnu na klíč v jednom balení by ale časem mohly mít také paneláky a rodinné domy.

"Zabýváme se instalací malých kogeneračních jednotek s elektrickým výkonem od 100 kW do 5 MW. K dosažení našeho strategického cíle musíme do našeho portfolia zahrnout minimálně 120 nových jednotek při průměrném instalovaném výkonu jedné jednotky 1,6 MW," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Jan Beneš.

2020: kogenerace o výkonu čtvrtiny Počerad

Dnes ČEZ provozuje 45 kogeneračních jednotek s celkovým výkonem 12 megawatt. Příští rok podnik dodá devět dalších, v různé fázi jednání má asi stovku nových "obchodních příležitostí". Do roku 2020 tak chce zvýšit celkový výkon na 200 megawatt.

"Z toho je patrné, že instalace malých kogeneračních jednotek je teprve na začátku," vysvětlil Beneš. Pro srovnání: plánovaná paroplynová elektrárna Počerady má mít výkon 840 megawatt.

Tendr na dodávku těchto zařízení ČEZ stále nedokončil, a nechce proto o něm podávat žádné informace."Pokud to vztáhneme k cílové hodnotě, hovoříme o investicích v řádu miliard korun," uvedl před časem Michal Rzyman, generální ředitel společnosti ČEZ Energo, která se instalací kogeneračních jednotek zabývá.

Velkou výhodou kogeneračních jednotek je jejich účinnost, která dosahuje 80 až 90 procent, zatímco klasické velké elektrárny mají účinnost jen kolem 30 procent.  Oproti starým kotelnám na tuhá paliva kogenerace také podstatně míň znečišťují ovzduší.

Výrobou proudu se šetří na účtech za teplo

V jihomoravském Adamově například ČEZ nově vymění starou technologii tamní městské kotelny. Tamní kogenerační jednotka bude od příštího roku dodávat do sítě proud, a cena tepla pro obyvatele Adamova tím klesne.

V Bystřici nad Pernštějnem zase nová jednotka doplní dva stávající kotle na dřevní štěpku, čímž stabilizuje ceny za teplo, ale také sníží emise a dopravní zátěž v okolí.

Ve Vrchlabí zase ČEZ vymění starou a ztrátovou kotelnu v podniku NKT Cables, pro který bude nová jednotka fungovat současně jako záložní zdroj elektřiny pro případ výpadku proudu.

Tyto jednotky o ročním výkonu kolem dvou megawatt jsou ale pořád obři oproti té, která od letošního října funguje v jedné pražské základní škole.

Tamní jednotka má výkon "pouhých" 30 kilowatt. Účinnější technologie a také fakt, že dodává proud do sítě Pražské energetiky, ušetří škole na účtech za energii desítky tisíc korun ročně.

"Několik set tisíc" miniaturních elektráren

Takové úspory jsou lákavé i pro domácnosti, a podle ČEZ jsou už proto tyto takzvané mikrokogenerace třeba v Německu hodně populární.

"Mikrokogenerace je podle nás velmi perspektivní cestou. Tento trend si nechceme nechat uniknout," vysvětlil Michal Rzyman, proč letos v říjnu tamní miniaturní kogenerační jednotku ČEZ spustil.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž před časem Aktuálně.cz řekl, že v budoucnu se v domácnostech uplatní "několik set tisíc" takovýchto malých plynových motorů na výrobu tepla a elektřiny.

Domu s takovým zařízením by pak k energetické samostatnosti teoreticky stačila jen přípojka na plyn. Tyto jednotky mají navíc výhodu v tom, že kromě tepla umí dodávat i chlad.

"Nemá to být ani příliš velké, ani příliš hlučné zařízení," řekl Kříž.

"Podle toho, jak tento trend roste každým rokem v zahraničí, zejména ve vyspělých ekonomikách Evropské unie, se dá brzy očekávat zvýšení obliby také u spotřebitelů v České republice," sdělil mluvčí ČEZ Jan Beneš, podle kterého jde o část dlouhodobější strategie ČEZ Energo, protože zatím je tuzemská poptávka malá.

Vloni ČEZ ohlásil zásadní obrat své dosavadní podnikové strategie, když upustil od další zahraniční expanze a rozhodl se zaměřit více na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a domácí trh s energiemi včetně dodávek tepla.

 

Právě se děje

Další zprávy