Jihu Německa hrozí blackout, energii dováží i z Česka

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 4. 2011 11:23
Od poloviny března zachraňuje jih země jen dovoz z Česka a Francie
Německá jaderná elektrárna Isar. Ilustrační foto.
Německá jaderná elektrárna Isar. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Odstavení nejstarších jaderných elektráren v Německu, které nařídila vláda v souvislosti s problémy v japonské elektrárně Fukušima, ohrožuje jih Německa takzvaným blackoutem.

Německému deníku Die Welt to řekl Fritz Vahrenholt ze společnosti Innogy, která je dceřinou firmou energetického koncernu RWE.

"Blackoutu v současnosti brání jen to, že od 17. března den po dni dochází k silnému dovozu z Francie až 3000 megawattů a z Česka až 2000 megawattů elektřiny denně. Vedení odtamtud jsou nyní vytížená na maximální výkon," řekl Vahrenholt.

Potíže se týkají zejména spolkových zemí Bavorsko a Bádensko-Württembersko, kde byly na tři měsíce odstaveny tři jaderné elektrárny. Podle manažera se tak zhoršil chronický výrobní deficit elektřiny v oblasti.

Vahrenholt to uvedl v rozhovoru, v němž varoval před rychlým odklonem od jaderné energetiky, po němž nyní v Německu volá většina veřejnosti a řada politiků.

V magazínu Euro v této souvislosti poznamenal, že významná část tohoto energetického importu pravděpodobně pochází z jaderných elektráren. Narážel na to, že Francie z nich získává asi tři čtvrtiny elektřiny a Česko zhruba třetinu.

"Francouzské a české energetické koncerny vydělávají nyní díky německému moratoriu hezké peníze," neodpustil si uštěpačnou poznámku bulvární deník Bild.


 

Právě se děje

Další zprávy