České dráhy dají sedm miliard za modernější vlaky

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 5. 2012 14:10
České dráhy slibují klimatizaci nebo WC, které bude možné používat i v zastávkách
Vlak RegioPanter
Vlak RegioPanter | Foto: České dráhy

Praha - České dráhy opět slibují nové a modernizované vagony, lokomotivy nebo celé soupravy. Během letošního roku jich chtějí po celém Česku uvést do provozu téměř dvě stovky. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.

Do vylepšení svého vlakového parku má letos státní podnik investovat 7 miliard korun. Všechny vlaky mají být bezbariérové a nízkopodlažní. Kromě toho České dráhy slibují klimatizaci, polstrované sedačky, elektrické zásuvky nebo WC, které bude možné používat i v zastávkách.

Nejvíce novinek se dočká regionální doprava, uvádí mluvčí Českých drah. V Jihočeském, Olomouckém a Ústeckém kraji a na trati Pardubice - Hradec Králové - Jaroměř by měly být do provozu uvedené první elektrické jednotky vlaků RegioPanter.

Kromě toho se mají v Plzeňském, Ústeckém nebo Zlínském kraji objevit nové motorové jednotky LINK. Mezi Prahou a Stránčicemi a na trase Ostrava - Mosty u Jablunkova podnik nasadí další patrové vlaky CityElephant. „Pokračovat budou také dodávky motorových vozů RegioShuttle RS1, které již jezdí v Libereckém kraji," doplňuje dopravce ve své tiskové zprávě.

V minulém roce uzavřela skupina smlouvy na modernizaci či nákup vagonů a vlaků v hodnotě přes 11,2 miliardy korun.

Jak České dráhy ve své výroční zprávě uvádějí, k zaplacení projektů slouží kromě jejich vlastních peněz také bankovní úvěry, emise dluhopisů, leasing nebo prostředky z Regionálních operačních programů EU.

Podívejte se, na co chtějí železniční dopravci letos nalákat cestující:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Doprava ve vašem regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy