Bude Babiš král pečiva? Čeká ho boj s hypermarkety

Tomáš Fránek
19. 5. 2011 12:31
Ceny pečiva v Česku určují velké obchodní řetězce
Pekárna v severním předměstí Sydney
Pekárna v severním předměstí Sydney | Foto: Reuters

Brno - Pokud miliardář Andrej Babiš udělá další velký obchod a získá největší tuzemské pekárny United Bakeries, ovládne velmi podstatnou část trhu. Stane se tak hlavním protivníkem velkých obchodních řetězců, které ceny pečiva v Česku zásadně ovlivňují.

Informaci o chystaném spojení přinesl deník E15. Babiš pak ale na dotaz ČTK informaci popřel. Informace o obchodu nemá ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ten ale posuzuje až uzavřené obchody.

Babiš už vlastní druhou největší firmu na pekárenském trhu, společnost Penam ovládající patnáct procent trhu.

United Bakeries podnikatelů bratrů Paříků ovládá asi čtvrtinu trhu v Česku a na Slovensku. Podle specializovaného serveru mergermarket.com zaplatí Babiš za United Bakeries čtvrt miliardy eur, tedy asi 6,1 miliardy korun.

Silný protihráč

Koupí United Bakeries by se dokončilo posilování pozice pekařských firem, které jsou na rozdíl třeba od mlékařů nebo řezníků velmi silným protihráčem nadnárodních obchodních řetězců. Ty jsou pro ceny pečiva v Česku rozhodující.

Koncentrace výroby pečiva do rukou Andreje Babiše by pozici pekařů ještě posílila. Babiš totiž patří mezi největší kritiky systému, jak funguje obchod s potravinami v Evropské unii.

"Vývoj zemědělství a potravinářství v Česku je katastrofální. U nás podceňujeme českou výrobu. Máme ale skvělé potraviny," uvedl Babiš například v rozhovoru, který byl natočen pro bývalou televizi Z1 a zveřejnil jej server Motejlek.com.

Podle Babiše nemají potravináři moc na výběr, obchodní řetězce v Česku dominují.

"Není správné, když my vyrobíme rohlík za korunu a řetězce jej prodávají za padesát haléřů. S tím by měl stát něco dělat," řekl Babiš v rozhovoru.

Drahé suroviny

Babiš jedná o koupi United Bakeries v době, kdy se pečivo kvůli drahým surovinám zdražuje.

"Už nyní se mluví o tom, že Penam i United Bakeries postupují při zdražování pečiva koordinovaně," řekl zdroj z oboru. Obě firmy to ale popírají.

Ceny pečiva šly nahoru až v poslední době, podle zjištění Českého statistického úřadu se zvedly za poslední měsíc v případě chleba o patnáct procent a v případě bílého pšeničného pečiva téměř o pětinu.

Velcí obchodníci ale mají v boji s pekaři ještě jednu zbraň. Ve velkém totiž dopékají pečivo přímo v prodejnách. Směs na dopékání dováží pekárny z Polska nebo Německa a nejsou tak závislé na místních dodavatelích.

 

Právě se děje

Další zprávy