Místo pěti rohlíků můžeme jen čtyři. Pečivo zdražilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 5. 2011 18:30
Pekaře stojí více topení v pecích, rozvoz zboží a hlavně mouka
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Buď zaplatit více, nebo jíst méně. Toto řešení se nabízí při pohledu na ceny chleba a pečiva v tuzemských obchodech. Ty se totiž, podle zjištění Českého statistického úřadu zvedly za poslední měsíc v případě chleba o patnáct procent a v případě bílého pšeničného pečiva téměř o pětinu.

"Kmínový chléb za měsíc podražil o více než tři koruny na průměrných 22,66 koruny za kilogram, oznámili statistici. Bílé pšeničné pečivo prodejci nabízeli za 45,78 Kč/kg, tedy o 7,46 koruny dráž.

Příčinou zvýšení cen konečných výrobků je zdražení surovin, z nichž se chléb a pečivo vyrábí. Zdražení je v řadě případů výrazně vyšší, než o kolik se zvedly ceny pro spotřebitele v obchodech.

Mouka stojí skoro dvojnásobek

"Například cena řepkového oleje byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vyšší o 73 procent, vyplývá z údajů Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

Hlavním důvodem je ale zdražení cen mouky skoro na dvojnásobek. Obilí se totiž vloni urodilo málo a celosvětově šly ceny výrazně vzhůru. Pekárny musí navíc platit více za elektřinu a plyn, kterými topí ve svých pecích, více je také kvůli dražší naftě stojí rozvoz pečiva.

Na konečné ceny pro spotřebitele má vliv také to, že si pekaři po delší době vymohli od obchodníků vyšší platby za dodané zboží.  

Růst cen může pokračovat

Zdražení ještě nemusí být konečné, protože k němu jednotliví výrobci přistupují postupně. "Zvyšovali jsme ceny v průběhu dubna, někde k 1.dubnu, někde k 15 .dubnu, někde k 1. květnu," řekl agentuře ČTK generální ředitel druhé největší tuzemské pekárenské skupiny Penam Jaroslav Kurčík. Jak výrazně firma zdražovala, neuvedl.

Největší pekárny United Bakeries cenový vývoj zcela odmítly komentovat. Konečnou cenu chleba a pečiva však určují především prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti kvůli silné konkurenci neradi své ceny výrazně mění.

Podle zprávy statistiků v 19. týdnu letošního roku proti 15. týdnu podražila také jablka, rajská jablka a banány. Naopak papriky v uplynulém měsíci zlevnily o 12,72 koruny na průměrných 66,46 Kč/kg. Kilogram rostlinného másla obchodníci v průměru zlevnili o 1,36 koruny na 88,92 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy