Brno rozdá sedm milionů na inovace firmám z celé EU

Karel Toman
23. 3. 2011 17:26
Inovační vouchery pomohly neznámým firmám i pivovaru Bernard. Vybral je los
Nanočástice železa jsou v lahvích ve vodním roztoku, aby nevzplanuly.
Nanočástice železa jsou v lahvích ve vodním roztoku, aby nevzplanuly. | Foto: Technická univerzita Liberec

Brno - V Brně se soukromým firmám zase rozdávají peníze na inovace. Tentokrát je to celkem 7,2 milionu korun a šanci získat inovační kupón ve výši až 150 tisíc korun má tedy zhruba 55 firem. Žádat o zařazení do slosování mohou do 28. dubna.

Okruh ústavů, které firmám svůj výzkum nabízejí, se navíc letos rozšířil o čtyři významné instituce z oboru tak zvaných life sciences, neboli věd o životě zaměřených především na zdravotnictví.

Vůbec poprvé se mohou o kupóny na brněnské inovace ucházet firmy z celé Evropské unie. "Slibujeme si tím mimo jiné zvýšení atraktivity našeho kraje pro zahraniční investory," vysvětlil ředitel Jihomoravského inovačního centra Jiří Hudeček.

Zájem firem čtyřnásobně předčil nabídku

V předchozích dvou ročnících rozdalo Brno inovační vouchery více než devadesáti firmám, zájemců ale bylo 350. Brněnské univerzity a ústavy akademie věd díky tomu uskutečnily zakázky aplikovaného výzkumu za 16 milionů.

Brněnské VUT tak například pomohlo firmě DAPE s.r.o. vyvinout tři centimetry tlustou biologicky rozložitelnou fólii Polar, která nahradí klasickou domovní izolaci o tloušťce 20 centimetrů. Pro sladovnu pivovaru Bernard zase navrhlo energetickou úsporu, která snižuje riziko požáru, a kterou stejná vysoká škola navrhla.

Vouchery tak už přispěly na nové slévárenské metody, nový způsob výroby skla do obrazovek, nebo na vývoj supervýkonného softwaru na monitorování sítí. 

Inovační vouchery mají pomoci odbourávat bariéry mezi firmami a vědecko-výzkumnými institucemi a jako vůbec první je v republice představilo právě Jihomoravské inovační centrum roku 2009. Peníze na ně dává město Brno, pro které jde o jednu z cest, kterou se stává jedním z nejvíce inovativních regionů Evropy. 

Koncept inovačních voucherů od té doby převzali i jinde v Česku, například v Hradci Králové

 

Právě se děje

Další zprávy