Brno dalo firmám na inovace "stravenky" za 7,2 milionu

Karel Toman
1. 7. 2010 10:45
O dalších 250 tisíc euro se mohou firmy ucházet v projektu Centrope

Brno - Celkem 55 firem si v Brně rozdělilo kupóny dohromady za 7,2 milionů korun, které jim umožní inovovat svou výrobu, produkt nebo službu. Ode 1.července navíc mohou firmy žádat o tzv. inovační vouchery za dalších zhruba šest milionů (250 tisíc euro).

První balík voucherů proplatí statutární město Brno, druhý pak region Centrope - jakási miniaturní příhraniční verze bývalého Rakousko-Uherska.

Za "brněnské" vouchery v maximální hodnotě 150 tisíc si firmy mohou koupit výzkum na čtyřech místních vysokých školách a participujících ústavech akademie věd. V Centrope se firmy mohou od prvního července hlásit také o kupóny v hodnotě až pět tisíc euro.

Zájemce o inovace vybírá los

"Cílem inovačních voucherů je pomoci uskutečnit první krok v propojení komerční a vědecké sféry," připomněl smysl akce brněnský primátor Roman Onderka, který přihlášené firmy v Rytířském sále na brněnské Nové radnici losoval z osudí. Připomněl také, že Brno si na svém inovačním potenciálu, v kterém podle posledních dat ČSÚ už překonalo Prahu, hodně zakládá.

O inovační voucher požádalo celkem 136 firem z celé České Republiky, 27 z nich vyřadila minulý týden odborná komise z důvodu nesplnění všech požadovaných kritérií. Do slosování tedy postoupilo 109 žádostí.

Inovace dostanou malé firmy i obři

Stejně jako vloni byly nejčastěji zastoupeny firmy z oborů strojírenství,  stavebnictví a informačních a komunikačních technologií.

Většina příjemců, celkem 37 firem, je z řad malých podniků do 50 zaměstnanců, 10 firem je středních podniků do 250 zaměstnanců.

Mezi vylosovanými se však letos objevilo také osm velkých společností jako například Microsoft, Honeywell nebo Zetor Tractors.

Celkem 36 vylosovaných firem podniká v Jihomoravském kraji, z toho 26 přímo v Brně, 19 firem sídlí mimo jižní Moravu, sedm z nich pochází z Prahy. Čtyři společnosti pocházejí z líhně brněnských technologických inkubátorů Jihomoravského inovačního centra, které akci organizuje.

 

Právě se děje

Další zprávy