Hradec rozdělil firmám první inovační "stravenky"

Karel Toman
14. 12. 2010 12:10
Celkem 11 firem dostalo na nákup inovací od univerzit dohromady 1,5 milionu korun
Foto: Masarykova univerzita

Hradec Králové - Moderní technologie a znalosti začnou od vysokých škol díky krajské podpoře nakupovat firmy z Královéhradeckého kraje. Jedenáct společností už v úterý dopoledne převzalo první tak zvané inovační vouchery.

Tyto kupóny na nákup know-how, služeb a vybavení univerzit mají hodnotu od 110 do přibližně 150 tisíc korun za kus a pomohou firmám zlepšit jejich konkurenceschopnost. Celkem kraj na své první vouchery vyčlenil 1,5 milionu.

Brno přiděluje podporu jinak

"Dotace podpoří předávání znalostí mezi vysokými školami a malými a středními podniky v regionu," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. "Na jedné straně se využije inovační potenciál firem a na druhé finančně podpoří výzkum univerzit."

Jako první v Česku s tímto receptem, jak propojit možnosti univerzit s poptávkou firem, přišlo město Brno a tamní Jihomoravské inovační centrum.

Jihomoravské vouchery mají stejnou finanční hodnotu jako v Hradci, jsou ale určeny firmám z celé republiky. Peníze z voucherů totiž zůstanou místním univerzitám a můžou přitom do Brna přilákat i firmy odjinud.

V Brně si také zakládají na tom, že firmy, které voucher získají, nevybírá žádná komise, ale losovací zařízení. V Hradci vypsali na vouchery veřejnou soutěž, kde se uchazečům přidělovaly body.

Místní firmy každopádně nový nástroj na zvýšení své konkurenceschopnosti vítají.

V Hradci šla podpora do IT i cestovního ruchu

"Díky voucherům budeme moci například pořídit důležitý průzkum, díky kterému detailně zjistíme, jak funguje a jaký má dopad propagace a marketing cestovního ruchu u nás," sdělil Jiří Pilnáček, ředitel portálu cestovního ruchu turistika.cz, jedné z firem, která první inovační voucher získala.

Podporu získaly i firmy z oboru informačních technologií, Hradecký IT klastr, nebo jedna biotechnologická firma.

"Královéhradecký kraj chce v této podpoře pokračovat i v příštím roce," sdělil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

 

Právě se děje

Další zprávy