Bauhaus chce po Česku miliardy, informace má špatné

Tomáš Fránek
12. 12. 2011 14:30
Provozovateli hobbymarketu hrozí další pokuta od hasičů
Foto: Nesehnutí

Brno - Provozovatel hobbymarketu Bauhaus, který hrozí Česku arbitráží za více jak dvě miliardy korun, používá ve své argumentaci proti úřadům nepřesné a zavádějící informace.

Spor o dokončený, ale kvůli různým pochybením stále nezkolaudovaný a neotevřený hobbymarket v Brně-Ivanovicích je podle expertů, ale také veřejného ochránce práv ukázkovým příkladem toho, že si velcí stavebníci s tichým souhlasem úřadů s dodržováním zákonů a pravidel často nedělají těžkou hlavu.

Bauhaus v dokumentu zaslaném ministerstvu pro místní rozvoj tvrdí, že vždy postupoval podle platných právních předpisů a disponoval veškerými potřebnými doklady a oprávněními ke stavbě.

Dva různé spory

A svoje poškození v celé kauze dokládá také verdikty Městského soudu v Praze, který rozhoduje o dvou sporech v souvislosti s obchodem.

Podle Bauhausu soud hobbymarket poškozuje. „Jde o bezprecedentní poškozování práv, což je v právním státě nepřípustné. U Městského soudu v Praze byly ve stejném období proti obchodnímu centru podány dvě prakticky shodné žaloby - jedné odkladný účinek přiznal, u druhé ne," uvedli zástupci Bauhaus v oznámení.

U soudu skutečně jsou dvě žaloby týkající se výstavby brněnského hobbymarketu, jsou ale naprosto odlišné. Jedna, kterou podal hypermarket Globus, který už svůj obchod v Ivanovicích má, se totiž týká stavby inženýrských sítí a dopravního napojení, druhá, kterou podali lidé z Ivanovic, se týká samotného obchodu.

„Zcela odlišní žalobci napadají rozdílné certifikáty autorizovaného inspektora. Městský soud v Praze  nepřiznal odkladný účinek a nepozastavil stavbu inženýrských sítí a dopravního napojení, naproti tomu odkladný účinek přiznal a pozastavil stavbu hlavní - tedy samotného hobbymarketu," uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková
 
Podle soudu by totiž v případě dokončení obchodu neměla žaloba obyvatel už žádný smysl.

Žaloba by byla o ničem

„Základní podmínka pro pozastavení stavby do rozhodnutí o žalobě tak byla splněna u hlavní stavby hobbymarketu, která byla téměř hotova,  a žaloba by tak dokončením pozbyla smyslu, na rozdíl od doprovodných staveb inženýrských sítí a dopravního napojení, kde nenahraditelná újma pokračováním stavby nehrozila," uvedla Lhotáková.

Soud také odmítl průtahy v celé záležitosti. O samotném obchodu už soud rozhoduje, v případě dopravního spojení zdržení zavinilo to, že soud dosud nemá k dispozici všechny dokumenty.

Firmě navíc hrozí pokuta od Hasičského záchranného sboru. V obchodě je totiž navezeno zboží, firma uvedla, že dovoz zboží byl nutný kvůli bezpečnostní prohlídce od hasičů.

To ale hasiči odmítli. "Podle požárně-bezpečnostního řešení nevznikl požadavek na návoz zboží," píše ve zprávě náměstek pro prevenci Václav Špéra. Bauhausu tak nyní hrozí až stotisícová pokuta a povinné vyklizení skladů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy