Téměř hotový Bauhaus nesmí být dokončen, rozhodl soud

Tomáš Fránek
22. 9. 2011 10:50
Městský soud v Praze rozhodl ve prospěch odpůrců obchodu
Stavba pokračovala, navzdory protestům a pochybnostem. To má ale podle soudu přestat.
Stavba pokračovala, navzdory protestům a pochybnostem. To má ale podle soudu přestat. | Foto: Karel Toman

Brno - Výstavba obřího hobbymarketu Bauhaus v Ivanovicích u Brna by se měla těsně před dokončením zastavit.

Městský soud v Praze totiž v případě obchodu, který je považován za symbolický případ, jak velcí developeři zneužívají institut autorizovaného inspektora, vydal předběžné opatření, které přiznává odkladný účinek žalobě obyvatel Ivanovic, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují.

Lidé zažalovali autorizovaného inspektora Milana Teigisera, jehož verdikt stavbu hobbymarketu posvětil.

Stavba nesmí pokračovat

"Žalobě se přiznává odkladný účinek," rozhodl soudce Slavomír Novák z pražského městského soudu ve stručném usnesení. Přiznání odkladného účinku znamená, že by žádná ze stran sporu neměla dělat žádné kroky, které pak už nepůjde zvrátit a mohly by způsobit nenapravitelnou újmu.

A tím je především dokončení a zahájení provozu hobbymarketu.

Soud totiž rozhoduje o certifikátu na stavbu obchodu, který vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser a který má vážné nedostatky. To potvrdila i kontrola ministerstva pro místní rozvoj, úřady ale zatím nezasáhly.

Společnost Bauhaus certifikátem obešla protesty lidí. Ten podle expertů a nevládních sdružení porušil stavební zákon, neoslovil dotčené sousedy stavebních pozemků (přestože mu to zákon jasně ukládá) a certifikátem stavbu posvětil.

Dosud úřady jen přihlížely

Lidé v Ivanovicích čekají, zda společnost stavbu do rozhodnutí soudu skutečně přeruší.

"Průlomové usnesení vítáme. Soud jednal správně, když předběžným opatřením chrání práva obyvatel a obyvatelek Ivanovic. Úřady doteď jen přihlížely nezákonnému postupu firmy Bauhaus," říká Petra Šterbáková-Täuberová ze sdružení Klidné Ivanovice.

Takhle roste ivanovický Bauhaus, proti vůli místních:

Společnost Bauhaus spory o ivanovický hypermarket dlouhodobě nekomentuje, na stavbu si najala developerskou společnost.

Bauhaus je před dokončením, jde o areál o rozloze čtyř hektarů, do něhož má denně přijet 1 500 osobních a desítky těžkých nákladních vozidel.

Jeho provoz by přinesl zvýšení hluku i znečištění vzduchu. Proti výstavbě se již v roce 2006 postavilo 73 procent dotazovaných obyvatel a obyvatelek v sociologickém průzkumu provedeném Katedrou environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

 

Právě se děje

Další zprávy