Úřad přiznal, že povoloval automaty u škol či nemocnic

Tomáš Fránek
26. 10. 2011 15:10
Ministerstvo financí poprvé připustilo, že vědomě porušovalo zákon o hazardu
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem poprvé přiznalo, že při povolování hazardu v Česku porušovalo loterijní zákon a povolovalo automaty i tam, kde se vůbec objevit neměly.

A přes to, že úřad deklaruje, že chce s hazardem bojovat, rozhodnutí přijatá v rozporu se zákonem měnit nechce a automaty a herny rušit zatím odmítá.

Vyplývá to z dokumentů, které v rámci svého šetření ohledně postupu ministerstva financí shromáždil veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Na postup Kalouskova úřadu si stěžovalo několik měst a občanských sdružení v Česku (například pražská část Praha 2 nebo Františkovy Lázně). A veřejný ochránce práv jim dal zapravdu - ministerstvo porušovalo a porušuje loterijní zákon a jeho rozhodnutí pomáhají hazardu.

Porušování zákona, kam se podíváš

"Postup ministerstva považuji v celé řadě aspektů za nezákonný," napsal ve zprávě zaslané poslancům Varvařovský. Ministerstvo tak podle ombudsmana nerespektovalo vůli obcí a měst, které automaty na svém území nechtěly, a povolilo sázkové hry, jejichž parametry nejvyšší vsazené částky na jednu hru nebo nejvyšší hodinové prohry odporují limitům stanovených v zákoně.

A místo jednoho roku podle zákona vydávalo povolení pro sázkové hry na deset a více let.

 

A ministerstvo dokonce ve vyjádření zaslaném ombudsmanovi přiznalo, že vědomě zákon porušovalo.  "V minulosti neaplikovalo ustanovení loterijního zákona zakazující  povolení provozování  automatů ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v budovách státních orgánů a církví, jakož  i v sousedství uvedených budov," napsal ředitel příslušného odboru Karel Korynta.

Ombudsman se proto obrátil na ministra financí Miroslava Kalouska, ten ale zasáhnout odmítl. "Ministr financí mé závěry fakticky odmítl. Nevidí důvod přijímat opatření k nápravě a rušit rozhodnutí, která byla vydána v rozporu se zákonem o loteriích," uvedl ombudsman ve zprávě.

Ministerstvo zatím k činům nepřiměly ani verdikty ústavních soudců, které už ve třech případech vyhlášek měst potvrdily, že ministerstvo porušuje zákon. "Pokud však ministerstvo financí v návaznosti na existující obecně závazné vyhlášky nezahájí přezkumná řízení, porušuje ústavně zaručené právo obcí na územní samosprávu," rozhodli soudci.

Zatím to analyzujeme

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob zatím jenom několikrát uvedl, že celou situaci ministerstvo posuzuje. "Analyzujeme nyní situaci, a to včetně rozhodnutí Ústavního soudu. Budeme se snažit obcím vyjít vstříc," řekl už dříve.

 

Ombudsman nyní bude požadovat po ministerstvu, aby herny začalo rušit. "S ohledem na odmítavé stanovisko ministra financí budu nucen ve věci vydat své závěrečné stanovisko, v němž budu požadovat, aby ministerstvo financí všechna rozhodnutí vydaná v rozporu s loterijním zákonem zrušilo," uvedl Varvařovský.

To po Kalouskově úřadu požadují i města. Praha tak nyní opakovaně dopisem požádala ministerstvo financí, aby zrušilo povolení na takzvané videoloterijní terminály, které jsou v rozporu s pražskou vyhláškou. Ministerstvo tak podle Prahy i přes nález Ústavního soudu dosud neučinilo.


 

Právě se děje

Další zprávy